Проклети тромпети на фараона

Проклети тромпети на фараона

01/08/2019 Off By nina

През 1922 г. гробницата на Тутанкамон е открита в Египет от експедиция, ръководена от археолога Хауърд Картър. Откритията, направени при разкриването на почти недокосната гробница, предоставиха богато знание за Древен Египет, неговите погребални практики и неговите обичаи. Сред възстановените невероятни предмети имало и комплект от дървени, сребърни и бронзови тромпети – завладяваща находка, но вероятно и проклета.

Звукът на един от тромпетите е записан през 1939 г. от BBC Radio, така че хората от цял ​​свят да могат да чуят звука на този изключителен и древен инструмент. Няколко месеца след свиренето на тромпета избухва Втората световна война, което в крайна сметка води до легенда, че тромпетите притежават магическата сила да свикват война.

Всъщност най-ранните тръби в Египет изглежда са били използвани за военни цели, за да предупреждават и евентуално да насочват войници на бойното поле. Египетските археолози, като Захи Хавас, вярват, че тръбите имат магически сили, свързани с войната. Египтологът Хала Хасан, привърженик на идеята, че тромпетите са прокълнати, също твърди, че на един от тромпетите е свирено през 1967 г. (Арабско-израелската война от 1967 г., известна още като Шестдневната война и Юнската война, се води между Израел и арабските ѝ съседки: Египет, Йордания и Сирия. Шестдневната война се провежда от 5 юни до 10 юни 1967)  и отново през 1990 г. от анонимни студенти, които провеждали проучване на артефактите на Тутанкамон.

Освен това Хасан казва, че през 2011 г., седмица преди избухването на революцията, анонимен служител в музея е снимал и документирал артефакта и той явно също е надул инструмента. Засега тези истории са анекдотични и не дават категорични доказателства за реалността на проклятието. Но това не е спряло легендата за проклетите тромпети на крал Тут.

Превод – Нина Жишева