Проклятието на камбаната

Проклятието на камбаната

28/07/2019 Off By nina

Възможно е и да си е струвало много, но безценната средновековна камбана, открадната от отдалечения остров, включен във филмите на Хари Потър, би могла да хвърли проклятието си върху крадците й.

Камбаната, която датира на повече от 1000 години, е била открадната от малкия остров на св.Финан, в Лох Шийл, близо до Форт Уилям в Шотландските планини.

Островът, където известният монах св. Фитат умира през 661 г., е гробище от 661 г. сл. Хр. и е бил мястото за „Черното езеро“ във филмовия сериал за Хари Потър.

Освен гробове на острова има само един порутен параклис, без покрив, където стои олтарният камък, държащ историческата камбана. За нея историците казват, че идва с проклятие, ако някой я вземе от острова. Говорител на историческата група на Moidart каза: “Проклятие тежи над всеки, който дръзне да отнесе камбаната от острова.”

Той каза, че камбаната е била открадната от британски войник през 1740-те години, който обаче бързо я върнал, като се влачил по дългата 17 мили крайбрежна ивица на острова, след като бил премазан почти до смърт.

“Подобна камбана е била открадната от църквата Фортингъл в Пъртшир през 2017 г., така че възможно е камбаната на Св. Финан да е била открадната по поръчка”, каза говорителят. „Тя няма парична стойност, но има голяма религиозна и историческа стойност и огромно значение за местното население. Изключително тъжно е, че някой няма отношение или уважение към чувствата на местните хора и е счел за подходящо да открадне камбаната за собствената си печалба или за някакво извратено удоволствие.”

Смята се, че крадецът би имал нужда от тежки болторези, тъй като веригата, която държи камбаната към олтара, е заменена от ръчно кована бронзова верига през 2017 година.

Говорител на шотландската полиция каза: „Проучванията продължават в разследване на кражба на историческа камбана от остров Сен Финан в Лох Шейл, Лохабер.

Камбаната е била открадната от необитаемия остров някъде между края на юни и началото на юли.

Превод – Нина Жишева