Прополис – щит за организма от природата

Прополис – щит за организма от природата

17/12/2018 Off By djani

В сезонът на настинките, мисля, че е полезно да сме информирани за ползите от различните дарове на великата майка Природа. Днес внимание ще обърнем на Прополиса. Наричан е още клей и представлява смес от смоли, восък и прашец от пъпки и цветове на растенията, обогатена с ензими и подложена на млечно-кисела ферментация в храносмилателната система на пчелите. Събран от растенията и донесен в кошера, прополисът запазва всичките си свойства: противомикробни, противовирусни, противоплесенни, противорадиационни, те имат изразено мощно антибиотично и антимикотично действие. Освен това има дезинфекционно, обезболяващо и имуностимулиращо действие. Точно тези негови качества се използват и от хората за лечение и профилактика на много болести.

Терапията с пчелни продукти, наричана още апитотерапия, от векове се използва за профилактика и укрепване на защитните сили на организма.

 

Цветът на този пчеларски продукт може да бъде много различен: от тъмно кафяво до сиво-зелено, тъй като всичко зависи от източника на растителната смола. Структурата на прополиса далеч не е най-хомогенната, но разграничаването на един стар продукт от един млад е съвсем проста: пресният има много ярка миризма и прилича на лепкава маса. Ако говорим за вкусовите характеристики на пчелен продукт, то е много горчив.

Прополисът съдържа много хранителни вещества. Също така има антисептични свойства, антиоксидант; и е в състояние да отстрани токсините от тялото. Има минимален риск при употребата му и това  е алергична реакция, която се наблюдава при около 5% от хората.

Използва се още при лечението на: остри и хронични заболявания на дихателната система: ринит, ларингит, пневмония, бронхит, възпалено гърло чрез инхалации. Използва се смес от екстракт от прополис и растително масло (праскова, кайсия, слънчоглед) по пет капки от всяка. Тази смес се излива в гореща вода и се дава на пациента да вдишва. Курсът на лечение е до 25 сесии. Ако е необходимо, сесиите могат да се повтарят след четири седмици;

При лечението на туберкулоза също се използва прополиново масло. Приготвя се по този начин: разтопява се нескортно масло в количество около 1 килограм на водна баня,  охлажда се и се добавя 150 г. прополис. Разбърква се сместа много внимателно, покрива се  и се оставя малко да се охлади. Прецежда се през тензух или метално сито в съд, плътно затворен и се съхранява на хладно, тъмно място.

Маслото с прополис е с жълтеникаво-зеленикав цвят, със специфична миризма, приятен горчив вкус. Лекарството се приема по една чаена лъжица, три пъти дневно след храна. Това лечение трябва да продължи до десет месеца. С него, общото състояние на пациентите се подобрява значително: спира кашлицата, идва им апетит, съня им се нормализира, болките в гръдния кош спират. Маслото от прополис е официално одобрено за употреба при туберкулоза в комбинация с антибиотици. Това лечение може да се извършва само под наблюдението на лекари в клинична обстановка.

Екстрактът извлечен от прополис се използва и в козметиката.

Просто още един повод да сме благодарни на природата за нейните блага.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани