Протеините са много важни за възрастните хора

Протеините са много важни за възрастните хора

10/06/2020 Off By trancer4o

Протеините са много важни за един възрастен човек, но с възрастта хората преработват месото по-лошо. Възрастните хора често страдат от високо кръвно налягане, нарушена сърдечна функция и ставни заболявания.

Принудени са постоянно да пият болкоуспокояващи, разредители на кръвта и други лекарства. Поради постоянния прием на лекарства, състоянието на стомашната лигавица се влошава, киселинността намалява и панкреасът страда. В резултат на това протеините се усвояват слабо и хранителните остатъци гният в червата. Появяват се неприятни симптоми, като оригване, болка и дискомфорт в корема, запек.

Старайте се количеството на протеините в менюто на майка ви да е поне един грам на килограм телесно тегло. Животинските протеини са необходими, но червеното месо трябва да се ограничи до веднъж седмично, а пилешкото – четири пъти седмично и не повече от една порция на ден (около 150 грама).

За да се усвоят по-добре протеините от организма, полезно е ястията да се приготвят от смляно месо – котлети, кюфтета. Препоръчително е месните ястия да се ядат без хляб. Най-добрата гарнитура са зеленчуците.

Те могат да бъдат задушени или приготвени на салата, подправена със зехтин и оцет: оризов, ябълков, гроздов, балсамов. Натуралният оцет съдържа органични киселини, които стимулират разграждането на протеините, но е важно да добавяте само няколко капки, за да не провокирате гастрит. Можете да използвате лимонов сок.

Също така ви съветваме да готвите по-често костен бульон от пилешки, свински или телешки ребра. В бульона има много полезни аминокиселини, които се усвояват по-добре, отколкото от месото, особено при възрастните хора.

Бульонът повишава нивото на общия протеин, предотвратява такива неприятни промени, свързани с възрастта, като сенилност на мускулите (саркопения). Желето е полезно за възрастния човек: наситено е с аминокиселини, а също така е полезно за ставите.

Източник: zdrave.to

Протеин може да бъде много успешно добавян и чрез хранителни добавки. Единственият по рода си на българския пазар суроватъчен протеин Fairy Whey ISO е обогатен с фибри, Колаген, Хиалуронова киселина, Витамин С, Калций, Магнезий, Витамин E, Пантотенова киселина, Инозитол, Ниацин, Витамин В2, Желязо, Цинк, Витамин В1, Витамин В6, Тиамин, Витамин А, Фолиева киселина, Селен, Витамин В12 , Витамин D3

Тези вещества помогат за поддържане на оптимално телесно тегло, доброто храносмилане, държат те в отлична кондиция, носят ти необходимите дневни дози от витамини, микро- и макро- елементи, протеини и въглехидрати. А ставите, костите, косата, ноктите и кожата ти ще бъдат защитени, здрави и красиви.

Повече информация за него може да намерите в официалния сайт на Fairy Whey ISO.