Пръстените на Сатурн изчезват пред очите ни

Пръстените на Сатурн изчезват пред очите ни

21/12/2018 Off By nina

Както всички знаем още от детството си, от всички планети в Слънчевата система Сатурн е най-разпознаваема. С емблематичните му пръстени всеки може да посочи Сатурн за миг, но, ако учените от НАСА правилно са преценили, всъщност можем да наблюдаваме
как най-привлекателната характеристика на планетата изчезва буквално пред очите ни.

В нов видеоклип НАСА Goddard обяснява, че докато ние винаги сме виждали Сатурн с неговите характерни пръстени, самите те са доста млади. На възраст, изчислена на по-малко от 100 милиона години, те представляват „нова“ характеристика на планетата и няма да се придържат дълго към нея.

Пръстените се състоят предимно от замръзнала вода и те постоянно и активно изхвърлят невероятно количество лед към планетата. Една скорошна статия предполага, че всяка секунда от пръстените падат огромните 22 000 паунда материя и с течение на времето дъждът ще ги пресуши напълно.

Частиците, които образуват пръстените, са бомбардирани от слънчевата радиация и, както обяснява видеото, от облаци плазма, породени от взаимодействието на космическите скали. Това са онези взаимодействия, които вкарват материята в магнитното поле, а оттам тя бива хваната и притеглена надолу от гравитацията на планетата.

Изчисленията на НАСА за количеството на материала, който в момента се намира в пръстените, съчетано с данни за това колко от него намалява, показват, че пръстените ще изчезнат напълно в рамките на 300 милиона години. Подобна времева линия означава, че никой от нас няма да бъде наоколо, за да може да види Сатурн без пръстените му, но всъщност това няма никакво значение. Фактите сочат, че Сатурн бързо се насочва към друга фаза от живота си, в която е без пръстените си в близките няколкостотин милиона години, а това вече е достатъчно стремглаво.

Автор – Нина Жишева