Птици без крила

Птици без крила

10/11/2018 Off By martha

Съществуват около 60 вида нелетяща птица на планетата. Те могат да бъдат намерени от Австралия до африканската савана и дори бреговете на Антарктика. В тази бойка се включват някои видове патици, всички видове пингвини, тези обитаващи блатата, щраусите и малките птици киви.

Предшествениците на модерната птица са можели да летят, но много видове са “изгубили” крилата си. Летенето им помага да избягват хищници, да ловуват и да прелетят големи разстояния. Но също така това изисква големи разходи, тъй като поглъща огромни количества енергия и лимитира телесната големина и тежест. Птиците, които не летят запазват енергията си за да могат да оживеят в природата. Някой видове живеят изцяло от храни като трева.

Какво води до това?

Когато определен вид птици не е принуден да лети, може да изгуби тази функция само с няколко поколения. След това с хиляди години телата им почват да се изменят, за да компенсират тази липса. Техните кости, които преди били кухи за да минимализират тежестта, стават плътни. Техните здрави пера се превръщат в пух. Крилата им стават по-малки и в някои случаи изчезват напълно. Пингвините обаче използват системата, която някога им е помагала да летят, за да плуват. Те са единственият вид птици, които да преустроили полетна си система за нещо коренно различно.

Промяната в птиците се случва, когато те намерят нов дом на остров, който няма заплахи за тях. Докато няма хищници птиците, дори и без способността за летене, ще оживеят. Но те са жертви на промените в обстановката. Пример за това са хората, които донасят с себе си кучета, котки и гризачи. Тези животни, често ловуват нелетящите птици и могат да доведат до изчезване на видовете. Голяма част от тези видове птици не живеят дълго поради тази причини.

Нелетящните видове птици като щрауса обаче са оживели редом с хищници. Техният успех е до голяма част резултат от тяхната големина. В еволюцията си те са наблегнали на размерите като мярка за защита. Тънките им крака развили мускули и те станали отлични бегачи.

Това ни показва, че по един или друг начин природата винаги ще намери начин да се пребори с пречките и да преуспее.

 

Автор: Мартина С. Попова