Пухеният подарък от Китай за света

Пухеният подарък от Китай за света

24/11/2018 Off By djani

Има едно животно, което е силно като мечка, умно като котка, а козината му е бяла и черна. Тялото му е закръглено, а движенията – бавни. Това е пандата. Може би никое животно в цялата история не е печелело сърцата на хората толкова,  колкото тромавите, меки, големи панди .

Те са открити през 1868 г. в западната част на Китай от мисионера и натуралист, Жан Пиер Армен Дейвид. Той изпратил в Париж описание на кожата и скелета на загадъчен звяр, който той нарича “черно-бялата мечка”. Френските учени виждат  в описанието, голяма прилика с малката панда.

Голямата панда се крие от любопитни очи в източните Хималаи. Живее в непроходими бамбукови гори. Дебели и високи, три или четири метра, Бамбуковите гъсталаци не само надеждно скриват животното от врагове, но и са неизчерпаеми доставки на храна.

Пандата обича много млади стръкове от бамбук. Зъбите и челюстите им са много мощни и тя лесно смила твърдия бамбук с тях. Тази еднообразна храна не е питателна. От дълго време се смяташе, че бамбукът е единствената храна на тези животни. В стомасите на мъртви панди, обаче, се откриват кости. Така, че пандата не пропуска шанса да лови малки животни. Тя не пренебрегва и мърша. Имат остър слух и обоняние, но зрението им е слабо.

Големите панди са като мечки. Тяхната дължина е около два метра, а теглото около 140 килограма. Пандите са масивни и бавни животни. Подобно на мечките, те изкачват дървета и стоят там, в случай на опасност или да поспят. Могат също и добре да плуват.

Пандите са застрашен вид и тези, които живеят в дивата природа са около 2000.

Всички панди принадлежат на Китай. Китайците отдават пандите под наем на други държави.

Броят на изхожданията им може да достигне до около 40 пъти на ден.

Хората, които правят проучвания или спасяват Панди, обличат костюми на Панда.

 

В естествена среда, пандата живее около 20 години, а в резервати и зоопаркове достига до възраст около 35 години.

Женските индивиди са податливи за размножаване само 3 дни в годината.

Пандите живеят на Земята от близо 2-3 милиона години.

Ако в някое кътче на света се роди бебе панда, бива изпращано веднага в Китай.

Пандите са с една от най-мощна захапка сред бозайниците.

Бебетата панди се раждат слепи и тежат само около 140 грама.

 

 

Пандите са добри катерачи.

Пандата е застрашен вид и се намира под закрилата на китайската държава. В Китай пандите са като ,,посланици на дружбата‘‘ и често ги изпращат в други страни. Пандата Панпан бе талисман на Азиатските игри през 1990г. в Пекин. Образът на тичаща панда със златен медал в лапите се превърна в символ на мира и приятелството на народите от целия свят.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани