Пчелите, величие в скромни размери, 2-ра част

Пчелите, величие в скромни размери, 2-ра част

26/10/2018 Off By djani

 

Забързани, понякога не се замисляме и забравяме колко много благородство, мъдрост и свобода природата е канализирала понякога в съвсем дребни видове, но с огромно значение за планетата и живота. В тази статия обръщам вниманието ви върху едни почти беззащитни същества, които посвещават живота си да се трудят. Е, поне по-голямата част от тях…

Ето още информация за тези уникални същества пчелите.

Само да ви светна, че част от информацията съм я взела от първа ръка от близка жена, която цял живот се е занимавала с кошери. Радостта, с която ми сподели информацията ме трогна много. Дано зарадва и вас.

Организацията вътре в кошера прилича на перфектно работещо мини общество. Още, когато още се захранват преди да се излюпят, пчелите хранят малките по различен начин и по този начин формират тяхната бъдеща функция в кошера. Някои от пчелите се грижат за Кралицата майка, други пазят кошера, трети ходят на паша и събират нектар. Има пчели, които се грижат за яйцето, от което ще се излюпи майката. Те са нещо като нейна свита. Ориентацията на пчелите извън кошера не е неограничена. Колкото са по-възрастни, толкова по-голямо е разстоянието, от което могат да се завърнат в кошера. Но при разстояние до 3 км те загубват ориентация. Пчелите на 5-дневна възраст губят ориентация още при 100-метрово разстояние. В една обиколка за събиране на прашец пчелата работничка посещава между 50 и 100 цветчета. Тя се връща в кошера след обиколката само ако е събрала повече от половината на собственото си тегло прашец и нектар. Само 16 кг мед са достатъчни на една малка пчелна колония, за да се погрижи за себе си през зимата. Има много видове мед. Вкусът и ароматът им са разливни и зависят от типа растения, от които пчелите са събирали нектар. Пчелите, завърнали се в кошера, съобщават на останалите пчели в семейството чрез своеобразен танц къде са намерили паша и на какво разстояние е тя.

Eто и малко озадачаващи  факти за пчелите.

Всички пчели са глухи.

Работят само женските пчели.

Има близо 20 000 различни видове пчели.

Общуват помежду си чрез различни ритмични движения. Учените наричат тези движения – танцът на пчелите

За да охладят вътрешността на кошера те пърхат интензивно с крила. В рамките на секунда броят на тези пърхания може да достигне до 250

Ако усетят заплаха, те започват да „бръмчат” по-силно.

Медоносните пчели могат да летят с 24 км/ч.

Могат да разпознават синият цвят, но червеното и тъмно сивите нюанси възприемат като черно.

Докато не усети заплаха за живота си пчелата не би ужилила човек.

Разпознават се една друга чрез нюха си.

Другият път, когато видите пчела, отдайте ѝ мислено своята благодарност и купувайте мед директно от производители например.

Чуден, вкусен, меден ден да имате.

източник снимка: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани