Първата държава в света без пластмаса

Първата държава в света без пластмаса

04/09/2019 Off By nina

Република Коста Рика обяви намерението си да забрани използването на пластмаси, които не подлежат на рециклиране. Не става въпрос само за торбички и пластмасови бутилки – в Коста Рика те ще спрат да използват вилици за еднократна употреба, пластмасови капаци и пръчици за разбъркване на кафе.

Въпреки мащаба на промените, Коста Рика възнамерява да въведе забрана до 2021 г. Коста Рика може да е първата държава, която прибягва до такава забрана в цялата държава.

Всеки ден в Коста Рика се произвеждат 4000 тона твърди отпадъци, 20% от които не отиват на сметища или рециклиране, а остават в реки, плажове и гори. С въвеждането на забраната за пластмаса за еднократна употреба държавата продължава своята политика за борба с разпространението на пластмасови отпадъци.

За да се откаже от пластмасата за еднократна употреба, страната използва както публичния, така и частния сектор. Правителството ще предложи набор от стимули и бонуси на производителите, ще преразгледа изискванията към доставчиците и ще инвестира в научни изследвания.

A lush garden in La Fortuna, Costa Rica with Arenal Volcano in the background

Коста Рика ще въведе иновативни материали, базирани на целулозен ацетат, биоразградима биопластика, в производството на пластмасови изделия.

Коста Рика представлява 7% от световното биоразнообразие, така че не е изненадващо, че тази страна в Южна Америка е особено загрижена за екологичните проблеми. Счита се, че до 2050 г. в океаните ще има повече пластмасови отпадъци, отколкото риба.

От средата на 20 век са произведени 8 милиарда тона пластмаса, три четвърти от които са се превърнали в боклук. 85% от пластмасата не се рециклира. Всяка година 10% от произвежданата 300 милиона тона пластмаса отива в океаните, където животните страдат и умират заради това. Разграждайки се, пластмасата се разпространява и в атмосферата и почвата.

Превод – Нина Жишева