Разбиха ли тайнствения код на ръкописа на Войнич?

Разбиха ли тайнствения код на ръкописа на Войнич?

17/05/2019 Off By nina

Изследовател в Англия твърди, че е разбил кода на тайнствения средновековен ръкопис на Войнич – произведение, пълно с мистични рисунки и неразгадаемо писмено, което за първи път е открито от дилър на старинни книги през 1912 г. Но други експерти не вярват.

Още от откриването на ръкописа учените се опитват да дешифрират на пръв поглед несвързаната смесица от думи и символи, отпечатани на 240 страници от пергамент от животински кожи. Сега, Джерард Чешър от Университета в Бристол в Англия казва, че за период от две седмици, той дешифрирал текста с подобаващо загадъчна “комбинация от нестандартно мислене и изобретателност”, както се казва в изявлението му.

Той твърди, че вместо просто смесица от безсмислени думи и символи, ръкописът е написан на прото-романски език, който често е бил използван в средновековието, но рядко на него са писани официални документи, съобщава Чешър на 29 април в списание Romance Studies.

„Макар този романски език да е остарял отдавна, “значителен остатък от езика е оцелял в модерната епоха, защото неговият лексикон е изолиран в многото съвременни езици на средиземноморска Европа“, пише той в статията.

„От прото-романския език, използван в ръкописа, в крайна сметка произлизат романски езици като португалски, испански, френски и италиански“, обяснява той.

Азбуката на този език съдържа комбинация от непознати и познати символи, някои думи и съкращения на латински и никакви препинателни знаци, с изключение на някои бележки по отделни букви“, обясни в проучването Чешър. Нещо повече, всички букви са с малки букви; няма двойни съгласни, но има много двойни, тройни, четворни и дори петкратни поредици от гласни.

Според Чешър, части от текста разкриват, че ръкописът е съставен от доминиканска монахиня като справочник за Мария Кастилска, кралицата на Арагон в Испания от 15-ти век. Според неговия код, ръкописът съдържа информация за билкови лекарства, терапевтични бани и астрологични показания; също така говори за възпроизвеждане и родителство, наред с други теми.

Но не всички учени са съгласни с твърдението. Гордън Раг, изследовател в Keele University в Обединеното кралство, който е прекарал десетилетия в изучаването на ръкописа, не смята, че той е бил написан на един език.

“Ако се занимавате с текст на истински език, бързо ще започнете да виждате закономерности”, каза Раг. „Например, на английски, думата “а” почти винаги се появява пред съществително, започващо със съгласен звук и “аn” пред съществително, започващо с гласен. “Разбивачите на кодове са добре запознати с такива функции, така че това е едно от първите неща, които търсят, а тези характеристики не се срещат в ръкописа на Войнич”, добави той.

„Друг въпрос е това, което се нарича “статистически странности”“, казва той. „Например, думите в първата половина на реда са по-дълги от думите във втората половина. – Това не е нещо, което бихте очаквали от истински език. По-скоро би могло да бъде куп безсмислен текст, предназначен да изглежда като език“, съобщава той още през 2016 г. в списанието Cryptologia. „С други думи, средновековна измама.“

“Всеки, който твърди, че е намерил решение, включващо истински език, ще трябва да обясни защо текстът показва тези статистически странности, а не просто да ги игнорира”, добавя той.

Превод – Нина Жишева