Разумно ли е да премахнем всички оси?

Разумно ли е да премахнем всички оси?

28/01/2019 Off By martha

Малко хора биха казали, че харесват оси. Познати са с факта, че жилят, а това за нас е доста неприятно. Колкото и да са дразнещи, бихте ли повярвали, че животът ни е много по-добър благодарение на тях?

Осите са неприятно за нас, но в същото време, те убиват други неприятни същества. Врагът на моят враг е мой приятел? Учените смятат, че вещества от отровата им могат да бъдат използвани в борбата с рак. Макар да си мечтаете тяхното унищожение, това в реалност е доста лоша идея. Осите са важни регулатори на вредители. Те убиват други насекоми, който не са полезни за горите или реколтата. Хищните оси, жълтите, който се опитват да ви ядат от храната, всъщност хранят ларвите си със други насекоми. Те са една малко част от разновидностите оси. Повечето от тях са паразитни оси. Те използват специална отрова да парализират други насекоми и снасят яйцата си в тялото на жертвата. Тя бива изядена отвътре, и макар това да звучи доста неприятно, тези оси са доста полезни за фермерите. Те спомагат да унищожението на пестициди вредни за реколтата. Из света дори свободните гори биват защитавани чрез оси.

Осите са също важни опрашители за някой специфични растения. Начинът, по който те опрашват е малко странен – някой видове орхидеи примамват осите да ги опрашат като приемат вид да женска оса. Връзката им с смокините е още по-странна. Цветът на смокините расте в затворена черупка и не може лесно да бъде опрашен от насекомите. Те биват опрашвани от специфична група оси. Женската оса снася яйцата си в цвета, а след това умира в черупката. Когато ларвите се събудят, те растат и се чифтосват вътре. След този процес, слепите мъжки изяждат дупка в растението, за да могат женските да излязат. И така се повтаря целият процес.

Повечето смокини, създадени са човешка консумация, могат да бъдат отглеждани без помощта на тези оси, но дивите са напълно зависими от тях.

Автор: Мартина С. Попова