Расте ни шип на черепа! Заради смартфоните

Расте ни шип на черепа! Заради смартфоните

19/06/2019 Off By nina

Изглежда, че часовете, които прекарваме през нашите смартфони, променят черепите ни. Това може да е причината, поради която някои хора – особено по-младите – развиват странен, костен шип точно над вратовете си.

Костният израстък – известен като външна тилна издатина – понякога е толкова голям, че можете да го почувствате, като натискате с пръсти върху основата на черепа.

„Аз съм лекар от 20 години и едва през последното десетилетие все повече откривам, че пациентите ми имат този израстък на черепа”, споделя в интригуваща статия за променящия се човешки скелет за BBC Дейвид Шахар, учен от University of The Sunshine Coast, Австралия.

Причинно-следствената връзка не е идентифицирана, но е възможно шипът да идва от непрекъснато огъване на шията при неудобни ъгли, за да се видят умните устройства. Човешката глава е тежка, тежи около 4,5 килограма и, накланянето напред, за да погледнете забавни  снимки (или какъвто и да е поводът за прекарване на времето в смартфона) може да напрегне шията – оттук идва и онова схващане на врата, което често бива наричано „врат на четящия“

Наведеният врат може да увеличи налягането на мястото, където мускулите на врата се прикрепят към черепа и тялото вероятно реагира чрез изграждането на нова кост – шипът в основата на черепа, каза Шахар пред BBC. Този шип разпределя тежестта на главата върху по-голяма площ, каза той.

В проучване от 2016 г. в Journal of Anatomy, Шахар и негов колега разгледали рентгенографиите на 218 млади пациенти на възраст от 18 до 30 години, за да определят колко от тях са имали тези издатини. Редовните шипове трябвало да бъдат от порядъка на 5 милиметра, но уголемените шипове били с размери 10 мм.

Общо 41% от групата са имали увеличен шип и 10% са имали особено голям шип с размери най-малко 20 мм, установиха лекарите. Като цяло, увеличените шипове са по-чести при мъжете, отколкото при жените. Най-големият шип принадлежи на един мъж и размерът му е 35,7 мм.

Друго проучване на 1200 индивида, на възраст от 18 до 86 години, направено от Шахар и един изследовател, разкрива, че тези шипове са по-разпространени при по-младите хора. При 33% от групата се наблюдаваха увеличени шипове, но участниците на възраст от 18 до 30 години имаха значително по-голяма вероятност да имат тези шипове в сравнение с по-възрастните поколения.

Тези костни шипове вероятно ще останат там, каза Шахар. “Представете си, ако имате сталактити и сталагмити, ако никой не ги притеснява, те просто ще продължат да растат”, каза той пред BBC. За щастие, тези шипове рядко причиняват медицински проблеми. Ако изпитвате дискомфорт, опитайте да подобрите стойката си, каза той.

Превод – Нина Жишева