Резерватът Сребърна- задължителна дестинация

Резерватът Сребърна- задължителна дестинация

07/10/2018 Off By djani

Една от най-добрите шеги, които съм чувала по свой адрес, принадлежи на Орхан Таир. Изключителен актьор и режисьор, който ми беше директор в театъра в Кърджали. Този човек успя да остави доста ярки спомени в консервативната част на обществото в любимото ми зелено Кърджали, но извън изцепките си, той успя да създаде трупа като истинско семейство. Всички бяхме млади, надъхани и изгаряхме в любовта си към театъра. Той доведе преподаватели, режисьори от близо и далеч, създаде една уникална атмосфера. До ден днешен всички си спомняме с умиление и обич за онези дни. Повечето вече сме разпилени някъде и с умиление си пазим топлите спомени от онова време. Та Орхи един ден каза- „Ти не си от Северна България. Ти с този темперамент си от Южна Румъния”….

Срещала съм хора, които изобщо не знаят къде се намира Силистра. Има хора, които са ходили някога, по някакъв повод там. А има и такива, които мечтаят да имат време и възможност да я посетят. Тази статия е за тези, които никога не са били там. И да ви успокоя, че за един ден може да я обиколите цялата. Освен Крепостта Меджиди Табия, за която вече ви разказах, Уникалният Дунавски парк, непременно трябва да се види и намиращият се наблизо резерват „ Сребърна”. Ето и малко фактология.

 

 

 

,,Сребърна е поддържан биосферен резерват в България, обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Местността е обявена за резерват през 1948 год. Разположена е край с. Сребърна, на 16 км.западно от Силистра и на 2 км.южно от река Дунав. Сребъна е сладководно езеро. Дълбочината му варира от 1 до 3 метра, а площта му е 2-2,5кв.км. Често се заоблатява. Намира се точно на пътя на прелетните птици от Европа към Африка. Характеризира се  с високо и ценно биологично разнообразие. Влажната зона е от изключителна  важност като място за гнездене, миграция, зимуване и почивка за голям брой птици.

 

 

Многообразието им наброява 223 вида. Има 195 защитени вида, 57 от които са включени в Червената книга на България и 12 от тях са глобално застрашени. Видовете с Европейско значение наброяват 90.

Гнездящи от птиците са 99 вида. Обектът се характеризира с уникална за страната и рядка за Европа и Балканския полуостров гнездова колония от къдроглави пеликани- около120 двойки. Тук е и глобално застрашения вид малък корморан- с около 300 двойки и белооката потапница- с над 60 двойки. През късна есен и през зимата, езерото представлява място за зимуване на друг световно застрашен вид-червеногуша гъска- до 1000 индивида. Тук се намира една от малкото вековни, смесени гнездови колонии на малки бели, гривести, нощни, сиви и червени чапли, блестящи ибиси, лопатарки и малки корморани. Уникален за Европа и света, сбор на колониално гнездящи птици в една колония.

Езерото е уникално и с наличието на плаващи острови от тръстика, които са от голямо значение през гнездовия период на птиците. Тези островчета никога не се заливат вода, защото следват вертикалното движение на водата. Това улеснява живота на птиците, защото те правят своите гнезда върху тези подвижни острови. Към резерватът днес има изграден природонаучен музей, в който могат да бъдат видени препарирани обитатели на езерото. Друга интересна атракция представлява  възможността туристите да наблюдават птиците посредством видеокамера, поставена в езерото. Около резерватът  е направена и еко пътека, където посетителите могат да се насладят на приятна гледка от специално построените наблюдателни площадки или да си починат в беседките за отдих. Езерото Сребърна наистина е впечатляващ природен обект. Неслучайно е включено в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Фламинго, та фламинго….какво им е на нашите розови пеликани?!?

 

 

Приятно пътуване от сърце.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад- Джани