Река като дъга

Река като дъга

21/01/2019 Off By djani

Създавайки още едно чудо, природата действа като художник импресионист, без да пести ярки цветове. Официалното име на река Kanyo Crystals се намира в Колумбия и получава името си заради кристалната чистота на водата. Местните жители наричат ​​източника на колоритите ѝ  – „реката с пет цвята“ – и  са много горди. Считат я за най-красивата река в света.

Реката е толкова прозрачна, че  ясно се вижда дъното. Характеристиките на състава (липса на примеси, соли и минерали) придават специфичните свойства на речната вода. Това е една от причините да няма риба в реката. Каменисти, свободни от тиня, дъното, неблагоприятните условия за планктона само влошават невъзможността за живот в колоритната река. Дължината на “дъговата река”  е близо 100 км, а ширината ѝ не надвишава 20 м. Тя все още се счита за единствена по рода си. От птичи поглед, водите ѝ периодично приличат на течна дъга с ясна селекция от пет цвята, без да се броят многобройните ѝ нюанси.

Древните хора вярвали, че боговете или неземна цивилизация имат пръст в създаването на това чудо на природата. Речното корито цъфти с ярки цветове само през определен период, който продължава от юни до ноември. Именно по това време след дъждовния сезон се установява оптималното съотношение на нивото на водата  и слънчевата светлина за цъфтежа на водораслите.

Kanyo Crystals е включен в списъка на природното наследство и е защитен от ЮНЕСКО. Може да се види само по време на цъфтенето на водораслите, докато през останалото време достъпът за туристи е затворен.

Въпреки кристалната чистота, “дъговидната” вода не е подходяща за пиене. Но в „Реката, изтичаща от рая“ (друго красиво име, дадено ѝ от местните жители), може да се  плува.

Аз не мога да разбера защо на фона на толкова много красиви места, които могат да се видят, толкова нещастни хора, на които може да се помага, толкова много каузи, които чакат своите доброволци, все още има толкова много хора, които се занимават с глупости… Записвам тази река в списъка ми с желани места, които искам да видя. А вие?!?

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани