Рибата с човешки зъби

Рибата с човешки зъби

22/11/2018 Off By martha

Едно от най-странните неща на планетата е рибата паку. Принципно местна в южно-американските реки, този вид пираня бил уловен в реките на Ню Джърси. Водният обитател има една много любопитна характеристика – притежава човекоподобни зъби.

Снимки от неочакваният улов залели интернет пространството, което предизвикало множество спорове дали не са фалшифицирани. Можем да потвърдим, че това е наистина облика на тази нестандартна риба. Паку произлизат от пираните, но нямат много общо с тях. Пираните имат малки, остри, триъгълни зъби, а вече известната риба има човекоподобни зъби. Това до голяма степен е така заради избраната им диета. Хората притежаваме такива зъби защото те ни помагат да смиламе растителни продукти.

Със странните зъби на рибата паку идва и странна диета. Кога сте чували риба да се храни с плодове и ядки? Може би се питате къде ги намират във водата? Отговорът е, че не ги намират във водата, а чакат да паднат от някое дърво. Доста учудващ начин на живот за риба. Макар и изхождащи от пираните, паку нямат никакъв интерес в това да нападат хора или животни, макар и да изглеждат като чудовище от филм.

Как обаче уловеният индивид е попаднал чак в Северна Америка, толкова далече от дома си?

Оказва се, че рибата паку била представено в югоизточна Азия като хранителен продукт, а тези намерени в Америка или Европа вероятно са започнали своето пътешествие като нечий домашен любимец. Принципно могат да се гледат в аквариум, но могат пораснат до 1 метър, за това много собственици просто ги изхвърлили в близката река.

Паку се считат за инвазивен вид, който днес може да бъде намерен по целия свят, а всичко това сме си го причинили самите ние. Тази риба не е мутация копираща нашите най-ужасни сънища, а просто още една учудваща природна приумица.

 

Автор: Мартина С. Попова