Робството в САЩ

Робството в САЩ

18/09/2019 Off By martha

Преди четиристотин години първият робски кораб акостира на бреговете на Северна Америка, откривайки глава от трансатлантическата търговия, в която повече от 12,5 милиона души, отвлечени от Африка и продадени на пристанища в Америка. В Съединените щати историята им започва с португалския кораб Сан Хуан Баутиста, който вдигна 350 заловени хора в сегашната Ангола през 1619 г.

В следващите години корабите транспортират най-малко 400 000 роби от Африка до пристанища в Нова Англия и южните щати. Свободният им труд позволил на тютюневите, памучните и захарните индустрии да процъфтяват. Вносът на роби е забранен през 1808 г., но търговията продължава. През 1860 г. преброяване на САЩ наброява близо четири милиона поробени хора, живеещи в страната. Гражданската война се води до Прокламацията за еманципацията освободи робите през 1863 г. Две години по-късно с приемането на Тринадесетата поправка официално се премахва практиката и се приключват 246 години робство.

Тъй като САЩ продължават да се справят с наследството от онези векове, археологията помага да се отговори на някои от тежките въпроси. Разкопките на плантации превърнаха артефакти като ръчно изработени бижута и тръби, които хвърлят светлина върху малко известния личен живот на поробените африканци. През 2019 г. учените извадиха ДНК от тръба от 19 век и я проследиха до Сиера Леоне. В дълбокото море група морски археолози, наречени Diving With a Purpose, търсят останки от кораби, носещи роби, и анализират историите на превозваните през Атлантика. Четиристотин години след пристигането на тези 20 анголани малко се знае за милионите поробени хора, които са формирали началните години на Америка.