Роди се рядък вид шимпанзе

Роди се рядък вид шимпанзе

28/07/2019 Off By nina

Посетителите на Английската зоологическа градина в Честър станаха свидетели на уникалното събитие.

Според зоологическата градина, западноафриканско шимпанзе роди здраво женско бебе на 13 юли пред шепа гости от зоопарка.

След бременност, продължила седем и половина месеца, 27-годишната Алиса безопасно роди пред публиката неназованото си все още бебе. Щастливите зрители, които станаха свидетели на раждането, наричат ​​това изненадващо събитие „невероятно“ и „епично“.

Пазителите казват, че бебето се свързва добре с Алис и останалите 21 шимпанзета на зоологическата градина. Пристигането на бебето е добра новина и за западноафриканските шимпанзета навсякъде. Консерваторите смятат, че в дивата природа остават само 18 000 западноафрикански шимпанзета. Приматите са първите подвидове шимпанзета, които трябва да бъдат добавени към списъка на критично застрашените маймуни.

„Алис и дъщеря й се справят отлично досега и се занимават чудесно двете. Новото бебе винаги създава много вълнение и Алис има много подкрепа от някои от другите опитни майки в групата, като всички искат да помогнат“ – каза Майк Джордан, директор на колекциите в зоопарка.

„Бебето дава особена причина за празника, като се има предвид тежкото положение на шимпанзетата в Африка. Повечето шимпанзета биват ловувани заради проспериращата търговия с диво месо, отколкото се раждат всяка година, което води до рязко падане на популациите в дивата природа. Освен това, проблемът се удвоява т факта, че хората унищожават техните местообитания и е лесно да се разбере защо тези фантастични животни – един от най-близките ни братовчеди – се тласкат към изчезване“ – добави той.

Тези, които не са видели раждането, все пак могат да се отбият до зоологическата градина на Честър и да поздравят новото попълнение в западноафриканската изложба за шимпанзета.

Превод – Нина Жишева