Ръководство за уличната храна в Сеул – Втора Част

Ръководство за уличната храна в Сеул – Втора Част

18/10/2018 Off By ivo

Още няколко интересни храни от корейската кухня.

Манду (Кнедли)

Корейските кнедли са топли и засищащи, перфектни за студените месеци. Обикновено те са пълни с мляно месо или тофу, чесън, джинджифил и пресен лук, след което се варят или задушават на пара. Има различни сортове, като някои включват нудли или паста от червен боб. В повечето случаи се консумира на крак с добавка от сос за топене, който комбинира соев сос, люти чушки и оцет.

Пондоги (Копринени Буби)

Тези задушени какавиди на копринени буби не са за хората със слаби сърца, но ако наистина искате да опитате кулинарната култура на Корея, то те трябва задължително да бъдат вкусени. Приготовлението им е семпло, обикновено са задушени на пара (понякога варени) и подправени със сол. Тези задушени какавиди се сервират най-често в чаша и се консумират с клечка за зъби.

Хотток (Пълнени палачинки)

Тази вкусотия идва с разнообразие от сладки пълнежи като кафява захар или канела, притиснати между хрупкава палачинка. Не е трудно да бъде открит продавач на хотток по време на студените месеци, просто се огледайте за дългите редици от чакащи хора. Солената версия на тази палачинка е чапче, пържени нудли от сладък картоф. Хотток е голяма колкото типична американска палачинка и колкото и да е засищаща е почти невъзможно да не се изкушите и да си купите още една.

Кимбап (Корейско “Суши” руло)

Това е корейска версия на японското суши. Съставките могат да варират, но вероятно ще включват яйце, мариновани репички, моркови, краставици, риба тон или рулца от раци. За разлика от японското суши, корейската интерпретация не използва ориз приготвен с оцет, вместо това ориза се готви със сусамово олио. Кимбап се завива и се реже на хапки, след което се увива във фолио за запазване на свежестта и лесно транспортиране.

Сунде (Кървавица)

Корейската сунде е вид кървавица, съдържаща свинско или телешко месо, пълнени с нудли от нишесте, ечемик и кръв. Сунде се приготвя на пара или се вари, и често се сервира със гарнитура от други вътрешности.