Ръководство за уличната храна в Сеул

Ръководство за уличната храна в Сеул

09/10/2018 Off By ivo

Улиците на Сеул(както и повечето корейски градове) са изпълнени с колички за храна, предлагащи разнообразни ястия, предназначени за консумация в движение. Тези продавачи, или джангманча, предлагат различни известни ястия, от вкусни кнедли до малко по-нетипичните и странни пържени копринени буби. Няма по-подходящ начин да изживеете кулинарната страна на Корея от това да опитате нейната улична храна.

Туигим

Не е нужно да се лутате дълго по улиците на Сеул преди да попаднете на уличен продавач на храна, който предлага разнообразни пържени деликатеси от риба и зеленчуци. Можете да намерите всичко от сладки картофи до чушки и калмари, пържени в лека тестена смес подобно на японската темпура. Това предлага богат микс от комбинации на които можете да се насладите и откриете коя е най-подходяща за вашия вкус. Туигим могат да се консумират сами по себе си или да се потопят в соев сос.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оденг(Рибни кексчета)

Оденг се прави от пюре от бяла риба, което се смесва с различни съставки, включително оризово брашно, сол, оризов оцет и малко захар, след което се пресова на тънки ленти. Рибните кексчета се готвят, нанизват и се продават в няколко разновидности, най-често хапваните от които са тънки кексчета напоени в бульон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пунгьопанг

Когато времето в Корея стане студено, можете да очаквате да започнат да продават този топъл и засищащ деликатес. Пунгьопанг е кексче с формата на риба, което обикновено е пълно с сладка паста от червен боб. Пресова се като гофрета и има подобен вкус, а понякога съдържа други пълнежи като крем или сладък картоф.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Токбоки (люти оризови кексчета)

Токбоки е краля на корейската улична храна и не само поради това, че през древността ястието е било сервирано в кралския двор. Съставките на Токбоки са оризови кексчета, които са варени, покрити с пикантен сос от лют червен пипер и соева паста, и се сервират горещи. Може да се комбинират с рамен или смесени с пържени картофи. Най-срещаната форма под която се предлагат е в чаша или нанизани на шишче.