Свети Валентин по японски – Суши във формата на сърце

Свети Валентин по японски – Суши във формата на сърце

28/01/2019 Off By nina

Празникът на свети Валентин е само след петнайсетина дни! Бихте могли да изненадате любимия човек по японски начин с тези наистина симпатични суши сърчица. Те са уникален начин да покажете чувствата си. Определено по-вълнуващи от кутия шоколадови бонбони или букет цветя, нали? Насладете се на тази романтична изненада, не забравяйте и чаените свещи.

Необходими продукти

Ориз,

Кори нори,

Оцет за суши (1 с. л. на 250 гр. сварен ориз),

Соев сос,

Уасаби паста,

Джинджифил на прах,

Авокадо,

Сурово филе от риба тон или сьомга (задължително абсолютно пресни и свежи!)

Хайвер от риба тобико (по желание),

Сусам (по желание)

Начин на приготвяне

Преди да направите маки суши, трябва да приготвите суши ориза, който ще се използва. За да се направи суши ориз, свареният ориз трябва да се смеси със суши оцет, който е японски оризов оцет, смесен със сол и захар. Смесете 80 мл. суши оцет (или около 12% от общото тегло на варения ориз) с ориза. За да получите най-добрия вкус, оцетът трябва да се разбърка в ориза, докато е още топъл. Когато смесвате ориза и оцета заедно, използвайте вентилатор за охлаждане на ориза и премахване на влагата. Вашият суши ориз вече е готов за употреба във всички видове вкусни суши.

Ако не искате да прекарате много време с приготвянето на ориз, можете да сварите ориза в микровълнова фурна. Просто смесете един пакет варен ориз с 4 супени лъжици суши оризов оцет.

Нарежете авокадото и рибата на дълги, тънки ивици. Опитайте се да запазите дебелината на двете съставки до по-малко от 2см.

Вземете пакет нори и го разрежете на половина, преди да го разпечатате. Обърнете го, така че лъскавата страна да е обърната надолу и подредете парчетата риба и авокадо, като внимавате листата нори да бъдат добре покрити.

Хванете предния край на норите и започнете да навивате, за да създадете кръгла форма. Уверете се, че авокадото и рибата не падат от краищата на ролката. Разстелете хайвера от риба тобико и сусама върху ориза. Увийте ролката на сушито в стреч фолио.

С помощта на бамбукова подложка за суши, навийте ролката така, че да стане стегната и плътна. Притиснете далечния край на ролката с длан или с точилка, за д получите форма на капка -половината от сърчицето.

След като постигнете формата, махнете бамбуковата подложка и нарежете ролката суши на 6-8 еднакво големи парчета. По-лесно е да оставите пластмасовото фолио при нарязването. След това внимателно го остранете и притиснете парчетата две по две едно към друго, за да създадете едно цяло сърце.

Остава само да поднесете изненадата си в красив поднос и след това… просто се отдайте на удоволствието… и не забравяйте чаените свещи. 😊

Полезна информация

– Добра идея е да топите пръстите си във вода, за да не полепва оризът по тях. Топете и ножа, докато режете сушито.

– Може би се чудите как японците празнуват Деня на Свети Валентин? Обичайно е жените да представят бонбони на специалния човек или на някой друг специален човек в живота си, както и по-малки шоколадови подаръци за своите приятели, колеги и шефове. Точно един месец по-късно, на 14-ти март, е празникът, наречен „Бял ден“, когато мъжете трябва да върнат жеста с шоколади на своите близки, семейство и приятели.

Превод от английски – Нина Жишева