Светлина от Израел /изобретения, които ще улеснят и подобрят живота ни/

Светлина от Израел /изобретения, които ще улеснят и подобрят живота ни/

10/05/2019 Off By djani

StoreDot – зареждане на смартфон за 30 секунди

Представители на израелската компания StoreDot са изобретили прототип на устройство, което може да зареди батерията на смартфон Samsung Galaxy S4 за 30 секунди. Принципът на зареждане се основава на използването на квантови точки – фрагменти от проводник или полупроводник.

Quicktionary – писалка-преводач

Quicktionary писалка-преводач от израелската компания Wizcom позволява скоростен превод. Първият модел на сканиращ преводач се появява през 1995 г. Днес третото поколение Quicktionary е на пазара. Потребителят просто държи писалката на непозната дума – и преводът се появява на екрана на писалката. Устройството също така ви позволява да слушате произношението на речта на отделни думи.

 PillCam – таблетна камера

Гавриел Идан реализира концепция, описана по-рано  в научната фантастика. Компанията, която той създава, се занимава с производството на „таблетки“ с вградени камери, които позволяват точно да се диагностицират проблеми в коремната кухина. Миниатюрната таблетка съдържа камера, безжичен предавател, модул за задно осветяване и батерия. Лекарят може да наблюдава картината в реално време.

 Нетафим – капково напояване

Концепцията за капково напояване е разработена от израелския инженер Симха Блас, който установява, че бавното и балансирано поливане значително увеличава добива. Той е изобретил гъвкав тръбопровод, с който можете да се поливат местата, където е най-необходимо. През 1965 г. израелската компания Netafim основава цяла индустрия на тази технология. Благодарение на модерните технологии, системите могат да се самопочистват и да осигуряват равномерно разпределение на водата, независимо от неговото качество и налягане. Най-иновативните от тях позволяват увеличаване на добивите дори в районите, където преди това не  е било възможно земеделие.

 BioBee – алтернатива на употребата на пестициди

Фирмата BioBee Sde Elihayu се занимава с масово отглеждане и използване на полезни насекоми в селското стопанство. Те включват естествените врагове на вредителите и земната пчела за естественото опрашване на оранжерии, и култури на открито. Производството на биологичен метод за растителна защита, води до значително намаляване на количеството на използваните токсични химикали, които са опасни за хората и околната среда.

Пустинен риболов

Прекомерният риболов води до изчерпване на хранителните ресурси и създава негативни последици, тъй като рибата е основният източник на протеини за стотици милиони хора. Благодарение на технологията, разработена от израелската компания GFA (Grow Fish Anywhere), рибите могат да се отглеждат навсякъде, дори в пустинята. Системата за “нулеви отпадъчни води” премахва климатичните бариери за рибовъдството. Освен това, тази система не зависи от електричеството и от наличието на водоизточник. Специално отглежданите бактерии пречистват водата от отпадъчните продукти на рибата и това елиминира необходимостта от изтичане на отпадъчните води и зареждане на резервоара.

Ветерикс – електронна капсула за добитък

Израелската компания Veterix е разработила уникална електронна капсула, която ще изпрати на собствениците на добитък подробна информация за здравето и други важни данни, свързани с животните. Veterix е безжичен предавател, който изпраща аларми на фермерите по имейл или мобилен телефон, като им казва, например, че животното е болно, ранено, притеснено или изгубено.

Pythagoras Solar – слънчев панел в прозореца

Израелската компания Pythagoras Solar е намерила ефективно решение в областта на алтернативната енергия. Фирмата е разработила прозорец с рамки, оборудвани със слънчеви панели. Разработен от инженерите на Pythagoras Solar, е комбинация от патентовано модерно стъкло и кристален силиций с висока производителност. Тази технология, според компанията, позволява на елемента да произвежда електричество от изкуствена светлина десет пъти по-ефективно от всички други съществуващи слънчеви клетки.

Картонени технологии – картон

Израелски стартиращ картон технологии разработи рециклиран картон под наем. Цената на рециклирания картон в количество, достатъчно за производството на един велосипед е $ 9-12. Разработчиците подчертават: въпреки факта, че моторът е изработен от картон, той е устойчив на пожар и вода, и е в състояние да издържи натоварване от повече от 180 кг. „Представете си, че всеки пластмасов или картонен продукт, който ще бъде хвърлен в кофата за боклук, може да се използва за създаване на велосипед, инвалидна количка или играчка“, казва Ихар Гафн, изобретателят на картонeния велосипед.  Развитието на картонeните технологии ще им позволи да превръщат планините от боклук в качествени продукти, готови за продажба на достъпна цена.

След подобни статии дишам с една идея по-леко, защото знам, че има и хора, които работят уверено за доброто на човечеството. Рано или късно това ще измести цялата помия. Вярвам.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани