Светлището на куклите

Светлището на куклите

15/03/2019 Off By nina

Ауашима джинжа (аwashima jinja) е светилище за жени и е известно със своята огромна колекция от кукли.

Има много японски суеверия за кукли, а голям брой хора в Япония ги намират за малко загадъчни или плашещи, вярвайки, че имат души или силата да влияят на човешкия живот. Има редица светилища и фестивали, в които хората се разпореждат със старите си кукли и играчки – те чувстват, че ако просто ги хвърлят в боклука, душите на куклите могат да се върнат, за да ги преследват като призраци.

Ауашима джинджа е предимно за хина нингьо, кукли, които се дават на млади момичета и, които се излагат всяка година на Деня на момичето, 3 март, всяка година. Фестивалът датира от 1687 г. и е време за молитва за здравето и щастието на дъщерите в семейството. Събирането на ауашима джинджа не се ограничава само до хина нингьо. Тук има буквално хиляди кукли и още по-голям брой скулптури, фигурки, резби и статуи. Ще намерите тануки, манеки неко, дарума, жаби, йошитсуне, шичи фукуджин и много други.

Всяка година на 3 март ауашима джинджа е дом на куклен фестивал наречен нагаши бина, в който лодките с хина нингьо се пускат в океана. Тъй като лодките се разтърсват от вълните, куклите падат зад борда и потъват в океана. Смята се, че куклите ще отнемат болестите и лошия късмет на бившите им собственици, а ритуалът е станал много популярен. Туристи от цял свят идват тук, за да се потопят в света на куклите.

Превод от английски – Нина Жишева