Светулките – вълшебството на Майката Природа

Светулките – вълшебството на Майката Природа

13/06/2019 Off By nina

Светулките правят лятото магическо, но има още какво да научим за тези биолуминесцентни красавици.

В животинския свят има много чудеса, но малцина предлагат такова очарование като това на лятната вечер, накъсана от блясъка на светулки. Това е уникално преживяване, като шепи от лилипутски звезди, хвърлени от небето, които падат, летят и се носят сред тревата и къпините. Но зад приказната си фасада светулките са и очарователни малки насекоми. Само вижте:

Поетично казано, те са алхимици

Макар в действителност да не превръщат неблагородните метали в злато, те създават светлина като с магия. Когато химикал, наречен луциферин (забележете същия латински корен като Луцифер) в коремчето на буболечката се съчетае с кислород, калций и аденозин трифосфат, протича химическа реакция, която създава тяхната зрелищна светлина. И тогава Майката Природа каза, нека бъде биолуминесценция!

Те са гениални

Светлината, произведена от светулка, е най-ефективната светлина, която някога е правена. Почти 100 процента от енергията в химичната реакция се излъчва като светлина; за сравнение, електрическата крушка с нажежаема жичка излъчва само 10% от енергията си като светлина, а останалите 90% се губят като топлина.

Те флиртуват, докато светят

Всеки вид има специфичен модел на светлинното примигване, а мъжките използват този модел, за да покажат на дамите от същия вид, че те са създадени един за друг. Когато една женска забележи подходящ ухажор, тя отговаря със собствената си специфична светкавица. Женските също могат да използват флаш информация, за да решат с кой от кандидатите да се чифтоса. И тогава, фойерверки!

Някои видове синхронизират мигането си

Сякаш приказните горски площи не бяха направени толкова прекрасни от блестящото светене на светулки, че някои видове всъщност синхронизират своите светкавици в красиво светлинно шоу! Учените не могат да кажат със сигурност защо светулките се синхронизират, но това може да е резултат от конкурентните мъжки, които се опитват да бъдат първите светнали. Или вероятно, защото проблясването на видовия модел в унисон ще гарантира, че женските от един и същи вид забелязват бандата от мъжки момчета. Ето, вижте тази красота сами.

Светлина им е оцветена с всички цветове на дъгата

Е, може би не целия спектър, но можем да ги видим в жълто, светло червено, зелено и оранжево.

Вкусът им е отвратителен

Не че бяхме планирали скоро да закусваме светулки, но на хищници, които биха искали лека храна, действат като мълния. Кръвта на светулките съдържа луцибуфагини, което звучи като нещо от книгата на Хари Потър, но всъщност е защитен стероид, който е много брутален. Хищниците свързват лошия вкус със светлината на светулка и се научават да не ядат буболечки, които светят.

Те осветяват подземния свят

Макар да е вярно, че много ларви на насекоми живеят под земята, бебетата-светулки ги бият в отдел “чисти трикове”; някои видове отделят подземно сияние. Сред някои видове дори яйцата светят. Странно, нали?

Броят им намалява 🙁

Ако всяко лято виждате все по-малко светулки, не сте сами. Анекдотичните данни показват, че популациите на светулките може да са в упадък, най-вероятно поради комбинация от светлинно замърсяване, използване на пестициди и унищожаване на местообитанията. Например, според Smithsonian.com, ако поле, където живеят светулки, се покрие с пътна настилка, светулките не мигрират в друго поле, те просто изчезват завинаги.

Превод – Нина Жишева