Свещената котка

Свещената котка

06/10/2018 Off By djani

По света има много почитатели на котки. Други, не могат да ги понасят, но до сега не съм чула нито един, който да е равнодушен към тях. Признавам ви чистосърдечно, че аз изпитвам истински и необясним култ към това изящно и любвеобвилно същество.

 

Какво не могат да ѝ решат на тази задача…

 

Откак човечеството съществува, в своята история винаги е имало религия и богове. Едно от най-почитаните, обожавани и мистични животни е котката!

Понякога бог, понякога свещено животно или превъплътена в различни образи,

тя има значимо място в историята.

 

 

В Египет преди 5000 години в митологията, котката е заемала важно място. По това време земеделието около река Нил е било в разцвета си. Зърното в хамбарите било примамлива храна за мишките и плъховете. И съвсем логично, още тогава е започнало уважението към котките. Те били обявени за полубожества и, който посегне да удари или не дай си боже убие котка, бил заплашен да бъде обесен. Освен с ловните умения , Котките предизвиквали възхищение и уважение и  със своята благородна осанка.

 

 

Така е било докато се е появило християнството в Европа. Колесницата на богинята Фрея са я водели котки, тя обявила петък за свещен ден. По-късно в Европа са се отрекли от тази богиня и започнали масово избиване на котки. С намаляване броя на котките се е увеличил наплива на мишки и плъхове. Плъзнали болести като чума и холера. Настъпил голям глад.

По време на ренесанса котките възвърнали своето уважение.

Съществувал е закон, според който при пожар в къщата котката трябва да бъде спасена възможно най-бързо. Също така при смъртта на домашна котка цялото семейство е трябвало да пази траур.

Има няколко котки, които са най-значими за Изтока. На първо място това е Бирманската котка, която реално е единствената порода котки, която пред името си носи името Свещена.

Според легендата преди много години великият храм на Бирма се е охранявал от сто малки бели котета от тази порода.

 

 

Сиамската котка също се смята за свещена, тъй като е потомък на котките от храмовете на Сиам, днешен Тайланд. В миналото те са били отглеждани само от висшите класи. Днес те се ценят поради това, че винаги се отплащат подобаващо за любовта, която получават. Същото обаче важи и когато не са доволни.

 

 

Котката на щастието Корат, също се нарежда сред свещените представители в Тайланд. Символ е на различни неща в зависимост от украската. Най-разпространената традиция е котка Корат да се подарява на булката, тъй като се смята, че ще донесе щастие и благоденствие на младоженците.

 

 

 

 

В мюсюлманството Котката също има своето специално място. Според една легенда, Котка е спасила самият Пророк от отровна змия.

 

 

 

В Съвременна Турция дори има паметник в чест на котката.

 

 

Обичани, мразени, респектиращи и величествени, те са обект на възхищение или омраза. Към котката няма как да си равнодушен. Само собствениците на котки знаят колко гальовна, благодарна, забавна и любопитна може да бъде котката, но се иска смелост и доблест за да се грижиш за котка. Това си е сериозна отговорност. Май се сещам за още едни същества ( жокер- на два крака) , които много наподобяват котка в поведението си…

А вие?!?

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани