Сега светът е по-тъжен и по-лош от всякога в историята!

Сега светът е по-тъжен и по-лош от всякога в историята!

06/07/2019 Off By nina

Не само вие, но целият свят наистина става все по-нещастен. Според глобалния анализ на световното благосъстояние, хората по света са станали по-тъжни, по-зли и по-изплашени от всякога, според CNN. Всички тези три емоции достигнаха рекордни нива през 2018 г., за втора поредна година, в годишния доклад на Галъп „Глобално състояние на емоциите”.

От друга страна, хората съобщават за лек спад в стреса, което означава, че светът като цяло остава толкова нещастен, колкото беше и през 2017 година. За съжаление, това беше рекордна година за страданията. През последните 12 месеца, доминирани от войни, политически кризи и хуманитарни кризи по света, Чад е получил нежеланата чест да бъде най-негативната страна в света.

Следват го Нигер, Сиера Леоне и Ирак, докато латиноамериканските страни са доминирали в положителната страна.

Икономиката на Чад е в дълбока рецесия след спада на цените на петрола през 2014 г., а стандартът на живот в централноафриканската страна продължава да пада; почти 6 милиона от нейните 15 милиона граждани живеят в крайна бедност. “Общият резултат на страната поне частично отразява насилието, разселването и разпадането на основните услуги в части от Чад, които засегнаха хиляди семейства”, пише Галъп.

Около 72% от жителите на страната твърдят, че трудно могат да си позволят храна за една година. Жителите на Чад също не можеха да влязат в интернет през по-голямата част от 2018 г., след като правителството го закри.

10-те най-отрицателни страни.

Чад, Нигер, Сиера Леоне, Ирак, Иран, Бенин, Либерия, Гвинея, територията на Палестина, Конго.

Галъп очерта дълъг спад в настроението на човечеството, провеждайки през 2018 г. 151 000 интервюта с възрастни в повече от 140 страни. Те измерват емоциите всяка година от 2006 г. насам. През 2018 г. около 4 от 10 души са казали, че са имали много безпокойство ден преди интервюто, а една трета споделили, че са под непрекъснат стрес и почти 3 от 10 признали, че са в тежка физическа болка. Една четвърт са преживели тъга, а 22% са ядосани.

Най-щастливата страна в света е Парагвай!

Там хората също бяха интервюирани за положителни емоции, предизвиквайки някои светли новини. В световен мащаб повече от 7 от 10 души казали, че изпитват удоволствие, чувстват се добре отпочинали и са се усмихвали или са се смели ден преди проучването, докато 87% са споделили, че към тях са се отнасяли с уважение.

Парагвай си възвърна първо място като най-щастливата и най-позитивната страна в света. Той се бори в остра конкуренция с Панама, Гватемала, Мексико, Ел Салвадор и Хондурас – въпреки факта, че в такива страни има високо ниво на бедност и насилие.

Хората в Латинска Америка “не винаги живеят по-добре … но се смеят, усмихват се и се забавляват като никой друг в света”, пише в доклада си Джон Клифтън, световен управляващ партньор на Gallup. Техните високи оценки „поне частично отразяват културната тенденция в региона да се съсредоточи върху позитивите на живота”, се казва в доклада.

Междувременно Индонезия е най-позитивната страна извън Америка.

Като правило, скандинавските страни са на първо място в списъка на най-щастливите страни в света Четири страни – Финландия, Дания, Норвегия и Исландия – се появяват тази година в Доклада на ООН за щастието в света. Подходът на Gallup, обаче, базиран на интервюта, разкрива многократно по-високо ниво на положителни емоции в Латинска Америка.

И, въпреки че в доклада на света има най-високия индекс на негативност, той също е свързан с рекордните нива на позитивност през 2013, 2014 и 2015 г., което показва нарастващо неравенство в емоциите на хората по света.

Превод – Нина Жишева