Седемте чудеса на света

Седемте чудеса на света

20/04/2019 Off By djani

Числото 7 е съвършено. То се счита за свещеното число на бог Аполон („Седем срещу Тива”,  „Седем мъдреци” и др.). Подобно на колекции от истории за чудеса и шеги, творби за Седемте чудеса на света са били популярни още от Древността. Те включват описания на най-впечатляващите, най-величествените или в технически смисъл най-удивителните паметници на изкуството.

ХЕОПСОВАТА ПИРАМИДА

Пирамидата е най-голямата от египетските пирамиди и е единствената от „Седемте чудеса на света”, запазена и до днес. Предполага се, че строителството ѝ продължило 20 години, е започнало още през 2560г. Пр. Хр. Архитектът на Голямата пирамида е Хемион, везирът и племенник на Хеопс. Повече от 3000 години пирамидата е била най-високата сграда на земята.

ВИСЯЩИТЕ ГРАДИНИ НА ВАВИЛОН

Правилното име на тази структура е Amitis Hanging Gardens. Това е името на жената на Вавилонският цар Навуходоносор, за когото са създадени градините. Когато двамата, шумният Вавилон разположен на гола пясъчна равнина не се понравил на царицата, която е израснала в планински район. За да я утеши, Навуходоносор изградил Висящите градини. В архитектурно отношение са били замислени като пирамида, състояща се от 4 нива. Сградата приличала на вечно зелен цъфтящ хълм. Ден и нощ стотици роби неуморно поливали градината. По време на управлението на Персите, дворецът на Навуходоносор се пренебрегва. По времето на Александър Велики му служи като резиденция.

ХРАМЪТ НА АРТЕМИДА В ЕФЕС

Намира се в град Ефес, в момента град Селчук в Южната част на Измир, Турция. Храмът е горял и възстановяван няколко пъти. Вътре в храма има скулптори на Праксител и Скопас, но още по-великолепни са картините на този храм. В знак на почит и благодарност към Александър Македонски гражданите поставят картина, в която той е с мълния в ръката като Зевс.

СТАТУЯТА НА ЗЕВС В ОЛИМПИЯ

Намира се на остров Пелопонес, в храмът на Зевс. Някога гърците смятали за нещастен всеки, който не е виждал статуята на Зевс в храма.

МАВЗОЛЕЯТ В ХЕЛИКАРНАС

Представлява надгробен камък на владетеля на Кариас на Мавсол, построен в средата на 4в, Пр. Хр по заповед на съпругата му Артемизия и понастоящем намиращ се в съвременен Бодрум, Турция.Във времето мавзолеят е срутен от силно земетресение, а останките са били разрушени от рицарите на Св.Йоан за изграждане на крепостта на Св. Питър. Експедиция водена от Чарлс Томас Нютон предлага варианти за реконструкция, единият от които е основа за Мавзолеят на Грант в Манхатън.

РОДОСКИЯТ КОЛОС

Представлява статуя на гръцкият бог Хелиос. Издигала се е на височина от около 34 м. Статуята е дело на Харес от Линдос  и е построена в периода между 292 г. пр.Хр.. и 280 г. Пр.Хр. За изготвянето на грандиозния монумент са били нужни 500 тланта бронз и 300 таланта желязо (равни съответно на 13 и 8 тона). Родоският колос породил и своеобразна мода на гигантските статуи и на Родос през 2 век пр.н.е. имало вече около 100 колосални скулптури. Колосът се издигал сравнително кратко – 56 години. През 226 пр. Хр.  статуята била разрушена от  земетресение. Дори свален от земетресението и счупен в коленете, Колосът удивлявал със своите размери. През 654 г. арабите превземат Родос и го продават.

АЛЕКСАНДРИЙСКИЯТ ФАР

Построен е през 3 в. Пр. Хр в Александрия за да могат корабите безопасно да преминават рифовете към Александрийския залив. Той е първият фар в света и е стоял почти 1000 години. През 796г. е силно повреден от земетресение. После арабите се опитали да го възстановят през 14в. Височината на фара е около 30м. В края на 15в. Султан Кайт Бей на мястото на фара е построил крепост, която съществува и до днес.

Хората са способни да създадат чудеса. Сега е време да се научим да пазим… Иначе природата отмъщава… факт!

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани