Сексуалната измама на орхидеите

Сексуалната измама на орхидеите

27/02/2019 Off By martha

Орхидеите са надживели динозаврите. Някой смятат, че ще надживеят и човека. Най-голеният вид орхидея е метри, а най-малкият е практически невидим. Някой разцъфтяват високо из дърветата, докато други живеят под земята. Съществуват около 2,800 вида орхидеи на Земята. Има цел за голямата разновидност от цветове и форми.

Както всяко друго цвете, орхидеите трябва да примамят насекомите. За разлика от други цветя обаче, които примамват голяма разновидност от опрашители чрез сладък нектар, орхидеите използват други тактики. Една от тях е да се преструват, че са насекоми, като изпускат привлекателна миризма и имитирайки формата на насекомо. Един от най-интересните методи, който използват е сексуалната измама. Те убеждават насекомите да се чифтосат с тях. Листата на пчелната орхидея изглеждат почти идентични с тялото на пчелите. Това е толкова убедително за мъжките пчели, че те кацат и се опитват да се чифтосат с тях. В техният опит те обират цветен прашец от орхидеята.

Други орхидеи са развили контрастни цветове и ултравиолетови точки, невидими за човешкото око, но неустоими за насекомите. Най-силният и атрактивен фактор е миризмата. Орхидеите имитират с точност миризмата на самотно женско насекомо, готово за чифтосване. Много насекоми и цветя произвеждат прости органични съединения наречени въглеводороди. Те създават слой, който предотвратява телата им от изсъхване. Точната бленда от съединения е специфична за определеният вид. Тази миризма изпълнява и втора функция – привличането на потенциални партньори. Идентичната миризма, която орхидеите са еволюирали да произвеждат привлича мъжките опрашители, който отново и отново биват измамени.

Но сексуалната измама не е единственото оръжие, което орхидеите имат. Най-старият им трик е имитирането на формата и цветът на други нектарни цветя, но без сладкият нектар. Някои определени видове приличат и миришат на развалено месо или мухъл, в които често мухите снасят яйцата си. По този начин те опрашват и цветето.

Тези странни адаптации, произведени от произволни генетични изменения, вероятно е голяма част от причината за тяхното хилядолетно оцеляване на Земята. Орхидеята свободно може да се размножи в изолация от друга растителност. Поради специфичните нужди на различните видове насекоми, ние получаваме хиляди разновидности орхидеи.

Автор: Мартина С. Попова