Селфите в космоса

Селфите в космоса

18/09/2019 Off By martha

Автопортретите имат дълга история в света на изкуството, а с появата на смартфони, селфитата, заснети от камери, а не с боя, стават все по-популярни.

Фотографските автопортрети са съществували толкова дълго, колкото камерите са били в човешки ръце. Но какво да кажем за селфитата в космоса? На Twitter миналата година астронавтът на НАСА Едвин „Бъз“ Алдрин, който стана вторият човек, който ходи по луната през юли 1969 г., първоначално претендира за космически полет: вземането на първото селфи в космоса по време на мисията „Джемини XII“ през 1966 година.

„За мен снимката трябва да бъде дигитална, за да бъде селфи“, твърди Дженифър Левасюр, куратор в Националния музей на въздуха и космоса на Смитсониън. Според Левасюр, концепцията за селфи е пряко свързана с интернет културата и човешкото желание за взаимодействие в социалните платформи. “Това, което прави селфито е споделянето”, казва тя.

Въпреки това, астронавтите носят камери на борда на космически кораби от 60-те години на миналия век и са направили много снимки по пътя си. През 1966 г. Алдрин използва камера Hasselblad, която е проектирана специално за космоса, с изключително голям спусък, за да побере дебелите ръкавици на астронавта. Hasselblad също така изрисува първата камера в космоса с матово черно, за да минимизира отраженията в прозореца на орбитата. Но камерите, използвани в космоса, трябва да оцелеят в екстремни условия, така че Hasselblad прави по-късно модели от сребро, за да помогне на камерата да се приспособи към тези температурни промени.

Голяма промяна в технологията на космическите камери дойде след трагичната загуба на космическата совалка Колумбия, която се разпадна след завръщането си на Земята през 2003 г., отбелязва Левасер.

„Страх, че никога няма да успеят да върнат филма [от космоса] и да загубят цялата тази упорита работа“, казва тя.

Днес астронавтите също имат достъп до интернет и социални платформи в космоса и могат да публикуват истински космически селфита, направени с помощта на цифрови камери, покрити с термични одеяла. Вземането на селфи и споделянето им в социалните медии е начин, по който астронавтите в космоса могат да участват в същите дейности, които хората правят всеки ден на Земята, казва Левасер.