Силата на цветовете

Силата на цветовете

24/11/2018 Off By djani

Ефектът на цветовете върху хората е доказан.

Те са в състояние да регулират нашето настроение, емоционален фон и дори апетит. Накратко – да въздействат върху сетивата ни. В съвременната медицина има дори метод, който се нарича – цветна терапия.

Ако погледнем кои цветове човек предпочитаме в избора си на дрехи, в какви цветове е декориран интериорът в жилището му,  може да се каже много за характера и личните качества на човек.

И обратно – ако човек знае как цветовете му влияят, то той може сам да си помогне. Ето и малко конкретика.

червен цвят

Червеният цвят е един от най-агресивните и “горещи” цветове. Той стимулира човешката психика. Неговата символика е богата и противоречива. Червеният цвят е символ на кръв, страстна любов, огън, агресия, враждебност – и в същото време богатство, жизненоважна енергия, сила. Той е и символ на революционните действия и борбата за независимост.

В съвременния свят, червеният е предпочитан от волеви, енергични, активни, импулсивни, самоуверени хора. Като правило, те са оптимисти, способни да постигнат своите цели, но в същото време са малко упорити. Сред отрицателните особености на хората, които предпочитат червеното, са грубата нетолерантност към критиките, отхвърлянето на каквито и да било съвети, прекомерният максимализъм.

Жените, които предпочитат този цвят, обичат да бъдат център на вниманието, те са уверени в своята красота и не търпят конкуренция. Мъжете лесно изграждат кариера. Ефектът на червено върху човек в интериора е следният: възбужда нервната система, стимулира апетита, но в същото време може да причини главоболие и претрупване. Не се препоръчва да изработите например – спалня в червено: ще бъде трудно да се отпуснете и да заспите тихо.

Червеното не е много подходящо и за детска стая.

 

Синият цвят създава спокойно, уверено отношение. Той е свързан с цвета на морето и небето, олицетворява мир и хармония, стабилизира психическото състояние.

Хората предпочитащи синият цвят са самоуверени, целенасочени, но не толкова импулсивни. Перфекционизмът е характерен за тях.

Сред любителите на синьото, има много бизнесмени, хора с аналитичен ум. Те са възприемащи, способни да установят контакт с другите и да постигнат компромис.

Синият цвят символизира чистотата, прохладата, спокойствието, яснотата. Хората, които го избират, се отличават с добра интуиция, способност за вземане на бързи решения. Често те са прекалено раздразнителни и трябва да бъдат утешени.

Жълтият цвят –  свързан е с лятото, слънцето. Психологията твърди, че този цвят символизира човешката интелектуална дейност. Той стимулира тези области на мозъчната кора, които са отговорни за развитието на паметта. Различни проучвания показват, че нюансите на жълтото, повишават умствената производителност, спомагат за концентрирането и запомнянето на голямо количество информация.

Тъй като жълтият цвят влияе позитивно върху емоционалното състояние на човек, това е чудесна идея да украсите интериора си в тази цветова гама. Жълтото освежава и дава енергия, така че е подходящо за довършване на онези стаи, където няма слънчева светлина. Също така събужда апетита, а кухнята, украсена в жълто- оранжеви тонове, ще изглежда ярка и елегантна.

Зеленият цвят е символ на живота, природата, хармонията. Подсъзнателно, това се възприема от хората като символ на сигурността – не е случайно, че сигналът за разрешаване за преминаване на светофара е зелен. Той се използва и при лечението на клаустрофобия – страхът от ограничено пространство.

Човекът, който предпочита зелен цвят е социален и приятелски настроен, не е склонен към конфликти с другите. Често те са прекалено меки и не могат да защитят гледната си точка по никакъв начин.

Черното е традиционно смятано за символ на скръб и ефектът на цвета върху човешката психика е тежък и депресиращ. Рядко се среща човек, облечен в черно от главата до петите, ако това не е представител на някоя субкултура.

Ако  в интериора  на някого  доминират  бели цветове, той има тенденция към перфекционизъм. Бялото символизира пълнотата, крайното вземане на решения и пълната свобода. Хората, които го предпочитат, са склонни да се изолират от проблемите и да “се слеят с тълпата”.

Може би сив костюм няма да изглежда прекалено ярък, но ще позволи на собственика му да се чувства удобно и уютно. Сивият цвят често е предпочитан нюанс в офиса.

Може и да не ви изглежда жизненоважно, но е хубаво да не се пренебрегва въздействието на цветовете върху нас и околните.

Аз лично обожавам съчетанието на контрастни нюанси в дрехите си и с радост забелязвам, че много хора започват да избират цветни връхни дрехи. До скоро това не беше обичайно по улиците.

Нека да е цветно.

източник снимки: Google

автор; Тезджан Ферад – Джани