Символа на мъдростта

Символа на мъдростта

13/10/2018 Off By martha

Бухалите са едно от най-интересните и чудати животни за наблюдаване. Символ на мъдрост и дълголетието, те ни прехласват с страните движения с глава, вечно любопитните им очи и странната им страст към галенето. За жалост, много хора не премислят фактите и опасностите, които тези почести птици притежават.

Бухалите имат големи кръгли очи, които са почти неподвижни. За това, те имат способността да извъртат главата си на 180 градуса и я мърдат нагоре и надолу или я извъртат в на пръв поглед невъзможни ъгли, за да увеличат възприятието си за дълбочина. Това тяхно умение ги прави да изглеждат изключително учудени от всичко, което се случва около тях, но това само ги прави още по атрактивни за хората.

Малките бухалчета изглеждат все едно на топка памук му е пораснало лице и крака. Те са родени без пера за летене. С израстването им израстват пера и променят цветът си от сив към генетично избрания им цвят. На този етап те не са особенно опасни и могат да бъдат гледани спокойно като домашен любимец.

Трябва да споменем, че не Ви препоръчваме да си вземете бухал за вкъщи, макар и малък. Колкото и сладки да изглеждат като бебета, в момента в който пораснат стават доста опасни. Бухалите са ловци. Ядът всичко от мишки до птици по-големи от тях. Има огромни, остри, извити нотки – 3 отпред и 3 отзад – с които се вкопчват в жертвата си и ги впиват в тялото, а хватката им е изключително силна. Спокойно могат да пробият кожата да които и да се опитва да я държи. Нормално трябва да се носят специални, предпазни ръкавици подобни на тези, които се използват са орли. Ако решите да не ги използвате, дори и просто кацане на ръката Ви, бухалът ще ви остави с огромни кървави дупки.

 

Автор: Мартина С. Попова