Синдромът на разбитото сърце е сериозно заболяване

Синдромът на разбитото сърце е сериозно заболяване

05/02/2019 Off By nina

Хората, които изпитват рядко заболяване, известно като “синдром на разбитото сърце”, се нуждаят от незабавна медицинска помощ, но често бързо се възстановяват. Но проблемът може да бъде особено смъртоносен, ако тези пациенти развият и усложнение, при което сърцето им не може да изпомпва достатъчно кръв към тялото, установи ново изследване.

Нещо повече, рискът от смърт за пациенти със синдром на разбитото сърце с това усложнение – известен като кардиогенен шок – остава висок не само докато са в болницата, но и в продължение на години.

“Освен по-високата скоротечна смъртност, за първи път този анализ установи, че хората, които са имали синдром на разбитото сърце, усложнен от кардиогенен шок, са изложени на висок риск от смърт след години“, споделя д-р Кристиан Темплин, водещ автор на изследването и ръководител на спешната кардиологична помощ в Университетския сърдечен център в Университетската болница Цюрих в Швейцария.

Констатациите ще бъдат представени на срещата на Научните сесии на Американската сърдечна асоциация в Чикаго и едновременно с това ще бъдат публикувани и в списание Circulation.

Синдромът на разбитото сърце, също известен като синдром на такоцубо, е състояние, при което основната помпена камера на сърцето, лявата камера, временно се увеличава и отслабва, така че да не изпомпва правилно. (Синдромът е кръстен на странната форма на сърцето, когато вентрикула се разширява. Прилича на “takotsubo”, японски съд, използван за лов на октоподи.) Може да бъде предизвикан и от физически стрес, като пристъп на астма или голяма операция.

Симптомите на синдрома на разбитите сърца могат да наподобяват тези на сърдечен удар и включват болка в гърдите и задух. Но за разлика от сърдечен удар, няма запушване на артериите на сърцето, а пациентите обикновено се възстановяват в рамките на няколко дни до седмици, казват от клиника Майо.

Но около 1 на 10 пациенти със синдром на разбитото сърце изпитва кардиогенен шок, животозастрашаващо усложнение, при което сърцето изведнъж става неспособно да изпомпва достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на организма.

В новото проучване изследователите се стремят да разберат по-добре как пациентите се справят, когато развият синдрома на разбитото сърце с кардиогенен шок и какви лечения могат да помогнат на тези пациенти.

Изследователите анализирали информация от база данни на повече от 2000 пациенти със синдром на разбитото сърце, наречена международен регистър на Takotsubo. Сред тези пациенти около 200 развили кардиогенен шок.

Учените открили поразително висок процент на смъртност сред пациентите със синдром на разбитото сърце с кардиогенен шок.

Превод от английски – Нина Жишева