Скоро ще ядем коледните си елхи?

Скоро ще ядем коледните си елхи?

16/01/2019 Off By nina

Някой ден, съвсем скоро, ще можем да ядем коледното си дърво. Ако изследователите от Университета в Шефилд успеят с проучванията си, ще можем да превръщаме коледните си дървета в десерт.

В една статия за The Conversation, Синтия Карти, докторант, работещ по това изследване, обяснява, че катедрата по химическо и биологично инженерство на университета изследва устойчиви начини за превръщане на игличките в използваните коледни дървета в нови материали като захар и боя. Сложният полимер, наречен лигноцелулоза, съставлява 85% от състава на боровите иглички. Тъй като лигноцелулозната биомаса е богата на въглехидрати, Карти и нейните колеги искат да я разбият, за да направят ядливи подсладители.

Нейната лаборатория работи по втечняването й, като използва екологично чисти разтворители като глицерол и вода, за да превърне боровите иглички в смърчови и елови дървета в глюкоза, оцетна киселина и фенол. От своя страна глюкозата може да се използва за производство на захар, оцетната киселина се превръща в боя или оцет, а фенола се използва в производството на фармацевтични продукти. Дори био въглена – твърдото вещество, което е останало от процеса на втечняване – може да влезе в промишлена употреба.

“Мотивацията за работа по този въпрос е, че нашите изкопаеми ресурси са ограничени”, казва Джеймс Макгрегър, старши преподавател в катедрата по химикали и био инженеринг в Университета в Шефилд и главен изследовател в това изследване. “Трябва да разгледаме устойчивите начини за превръщане на отпадъчните материали в горива и други продукти, които обикновено се получават от суровия петрол.” Лабораторията на Макгрегър също се стреми да използва втечняване, за да преобразува отпадъците от промишлени пекарни в твърд въглерод, който може да се използва за отстраняване на замърсители от отпадъчните води.

Според британския Carbon Trust, въглеродният отпечатък на естественото коледно дърво, което сега завършва на боклука, е 16 килограма CO2e (еквивалент на въглероден диоксид, стандартна единица за измерване на въглеродния отпечатък, който отчита, например, емисиите на метан). От 25 до 30 милиона коледни елхи, продавани само в САЩ всяка година, представляват над 400 000 тона потенциални парникови емисии. Околната среда плаща висока цена за празниците ни. Използването на втечняване, за да се превърнат тези празнични отпадъци от биомаса в използваеми нови материали, би помогнало за намаляване на въглеродните емисии и, ако погледнем в перспектива, може да бъде предвестник на устойчив свят с нулеви отпадъци. Найс, а!

Автор – Нина Жишева