Сладки изкушения от Турция

Сладки изкушения от Турция

08/01/2019 Off By djani

Всеки завърнал се от съседна Турция, помни дълго изобилието от десерти… Всъщност помни е слаба дума. Може би е правилно е да кажа – бленува и благославя. Ваканцията в Турция не би била пълна без дегустация на турски сладкиши. Изобилието от асортимент, удивлява с огромна палитра от избор за всеки вкус. Днес с дълбок копнеж, ще ви разходя виртуално сред някои от най-популярните традиционни турски десерти. Да започваме.

Кадаифът е едно от най-харесваните сладки на Турция. Най-популярните видове са Бурма кадаиф, Екмек кадаиф и Тел кадаиф. Тел Кадаиф е безквасено тесто във форма на най-тънко фиде (по-малко от 1 мм в диаметър). Той е в основата на много турски сладки.

Екмек Кадаиф се различава коренно по име, сервира се с дебел турски крем каймак и прилича на порьозна торта, богато напоена със захарен сироп (екмек с обиколка – хляб).

Кюнефе – два пласта кадаиф, по средата – безсолно сирене (маскарпоне, крема). Пече се от двете страни, равномерно, след което се сиропира. Поднася се топло.

Шекерпаре

Това сладко е любимо на стари и млади. Може да се купи от магазините и направо да се сиропира. В домашни условия също може да се приготви. Първо се приготвя тесто от брашно, грис, захар, яйца, краве масло и сода бикарбонат. Оформят се топчета, колкото орех, в средата се забива 1 лешник и се пече. Полива са със сироп.

 Pişmaniye (Пишмание)

Нежно изящно, малко напомнящо за структурата на захарен памук, и на външен вид топка от вълна. Тя се прави от брашно и вискозна маса, получена в резултат на продължително кипене на захарен сироп.

Най-интересното започва, когато няколко готвача на тестени изделия започват да месят получената маса, като я разтягат и превръщат в най-фините нишки.

На мен пишманийето принципно ми е любимо, но работата е малко ‘Лапаш нещо, гълташ нищо… Вероятно оттам идва и името му – ставаш пишман, че си се наканил да ядеш десерт, но пък заради няколкото секунди блаженство си заслужава…

Ашуре

Това е едно от най-древните традиционни турски ястия, символ на изобилието в къщата. Обикновено се прави в месеца на благодарността и се раздава ( Aşure ayı). Основната съставка е пшеница. В голям съд се сварява жито. След като е почти готово се прибавят сварените: ориз, боб, сушени плодове, ядки, цитрусови плодове, както и захар. Десертът освен, че е вкусен, e и много полезен, тъй като съдържа оптимално количество желязо, протеини и глюкоза.

Казандиби

Казандиби е едно от най-популярните сладки в Турция. В Османската империя е бил на почит в менюто на царете. Има специфичен мирис на изгоряло. Първо се прави крем с : 6 водни чаши пр.мляко,3 суп.лъж.оризово брашно,3 суп.лъж.царевично нишесте,1 водна чаша захар, 1 суп. лъж.краве масло. В тавичка сe смесват 2 суп.лъж. пудра захар с 200 гр. от готовата смес. разстелете по цялото дъно на тавата. Върху котлона на печката бавно, с въртеливи движения опечете сместа, докато изгори съвсем. Прибавете готовия пудинг, изравнете и сложете в хладилник. Като ще сервирате нарежете и навийте на руло всяко парче.

Hanım göbeği (буквално – пъпа на дама), Тулумба татлъ, Локма татлъ, Везир пармак – това са сладки от едно и също тесто, с различен външен вид и сиропирани.

А, разбира се баклавата е царицата на сладкарското изкуство, но за ея вече ви разказах в отделна статия.

Оххх, не знам за вас, но аз ще “тормозя” майка ми, за да ми прави ашуре… Вас кое ви изкуши най-много…?!?

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани