Сложна история на Хонконг

Сложна история на Хонконг

04/09/2019 Off By martha

Това беше краят на една ера: През юли 1997 г., когато флагът на Обединеното кралство беше спуснат над Хонконг, процъфтяващата колония беше върната в Китай след над 150 години британско управление. Слънцето най-накрая беше залегнало на един от най-богатите съвременни аванпости на Британската империя. Но това ли беше началото на трайна автономия за Хонконг?

Обединеното кралство е държало Хонконг като колония от 1841 г., когато окупира района по време на Първата опиумна война. Войната избухна, след като Китайската династия Кинг се опита да разбие незаконната търговия с опиум, което доведе до широко разпространение на пристрастяване в Китай. Поражението дойде с висока цена: През 1842 г. Китай се съгласи да предаде завинаги остров Хонконг на британците чрез Договора за Нанкин.

През следващия половин век Обединеното кралство овладява и трите основни региона на Хонконг: След остров Хонконг дойде полуостров Коулун и най-накрая Новите територии, част от сушата, съставляваща по-голямата част от Хонконг днес. Последният договор, Конвенцията от 1898 г. за разширяване на Хонконгската територия, наема Новите територии на Великобритания за 99 години. Съгласно условията на договора, Китай ще възвърне контрола върху своите наети земи на 1 юли 1997 г.

Британската Хонконгска траектория беше различна от тази на континентален Китай, който стана комунистическа страна през 1949 г. До 100 000 китайци намериха убежище в Хонконг, след като комунистическата партия пое властта. Капиталистическият Хонконг скоро преживява икономически бум, превръщайки се в многокултурна международна общност.

С изтичането на срока на договора отделянето на Новите територии от останалата част на Хонконг става все по-немислимо. Започвайки в края на 70-те години, САЩ и Китай започнаха да обсъждат бъдещето на Хонконг. През 1984 г. британският премиер Маргарет Тачър и китайският премиер Джао Зиянг подписаха китайско-британската съвместна декларация, с която се договориха, че Китай ще даде на Хонконг известна политическа и социална автономия чрез политика на „една страна, две системи“ за 50-годишен период ,

След предаването Хонконг се превърна в Специален административен регион на Китай със собствена правна система „мини конституция“ и някои демократични права като свободата на словото и свободата на събранията съгласно основния закон. Жителите на Хонконг обаче не могат да избират свои собствени лидери; по-скоро главен изпълнителен директор се избира от 1200-членна избирателна комисия.

От 2014 г. изборите бяха проведени чрез списък на кандидатите, проверени от Пекин. Тази и други китайски политики, като неотдавнашен опит за разрешаване на екстрадиция в континенталната част, доведоха до масови протести, обтегнаха британско-китайските дипломатически отношения и предизвикаха все по-големи опасения, че Китай задушава общественото несъгласие, намесва се в местната политика и нарушава човешките права в Хонконг.

Предаването все още предстои друга фаза: изтичането на китайското споразумение за спазване на основния закон на Хонконг. Ще продължи ли Китай да признава автономията на Хонконг след това? Ще разберем през 2047 година.