Случайните числа

Случайните числа

17/10/2018 Off By martha

Компютрите не са много добри в избирането на случайни числа. Всяка част от компютъра е създадена по начин, по които може да бъде предсказуем с помощта на логически шаблони. Внесеш ли определени числа ще получиш като резултат точно тези числа. Но това е проблемно. Всички модерни инскрипции са базирани на огромни случайни числа. Ако числата са предсказуеми могат да бъдат разбити всички защити.

Хората, които работят за безопасноста на сайтове и компании, работят с огромно количество произволни числа. Възможно е да се напише код, които да симулира случайност, което за много е напълно достатъчно, но теоретично тези числа могат да бъдат предсказани. Това означава, че числата трябва да бъдат избирани от външен източник, които работи на принципа на пълна случайност, напълно непредсказуем. Нещо, което няма начин да се контролира дори и да искаме.

Това е лава лампата.

Всеки път когато погледнете тази лампа, картинката е различна. Безразборното лашкане на течността, подтикнато от топлина, е перфектното устройство за извличане на разнородна, напълно случайна информация. Съществуват компании, които изкарват своите инскрипции като поставят машини, които наблюдават лава лампи непрестанно и произвеждат множество произволни кодове. Използват не само промяната в балончетата, но и разликата в светлината, атмосферата и топлината като фактори. Всичко това променя коренно кодът, който бива произведен. Реално е напълно невъзможно всички тези неща да се повторят. Така компаниите осигуряват на клиентите си пълна защита срещу хакове или вируси, които биха се опитали да пробият защитите им.

Дали нещо в светът е напълно случайно е въпрос за философите, а не за науката. Може би всичко наистина е подредено по някакъв странен необясним начин, но лава лампите са толкова хаотични, че дори някой да успее да предскаже един техен код, като вземе в предвид всичките променливи и случайни фактори, ще има само една малка част от общия пъзел.

 

Автор: Мартина С. Попова