Слънцезащитните кремове убиват коралите

Слънцезащитните кремове убиват коралите

14/01/2019 Off By nina

Хавай е готов да забрани някои слънцезащитни продукти от продажба в рамките на своите граници, за да защити кораловите рифове. Но туристите все още ще могат да се предпазят от рак на кожата, докато се гмуркат с шнорхел и се забавляват във вълните – но може да изглеждат малко смешно.

През май миналата година законодателната власт на Хавай прие законопроект за забрана на слънцезащитните продукти, съдържащи общите химикали оксибензон и октиноксати, който ще влезе в сила от 1 януари 2021 година.

Sun protection

Забраната е предизвикана от проучване, според което слънцезащитните продукти, които се разнасят във водата от кожата на туристите, могат да повредят коралите. Но само химическите слънцезащитни продукти са забранени, минералните слънцезащитни продукти, които използват цинков оксид или титанов диоксид, все още са разрешени. Минералните слънцезащитни кремове често остават да се белеят върху кожата, но морските биолози казват, че си струва да изглеждате малко глупаво, нo да спасите кораловите рифовете.

“Всяко малко нещо, което можем да направим, може да има огромно въздействие, защото коралите биват атакувани от много страни”, казва Ники Трайлър-Ноулс, биолог, който изучава стреса върху коралите в Университета на Маями.

Кораловите рифове по целия свят са изправени пред цяла група заплахи. Най-разпространеното е изменението на климата, което затопля и подкислява океанските води, а това води до избелване на коралите. Коралите живеят в симбиоза с водорасли, които провеждат фотосинтеза от здравата костна структура на коралите и в замяна на тази защита осигуряват кораловата храна. Избелването се случва, когато коралите се стресират и отхвърлят водораслите. Възстановяването на коралите е възможно, но е твърде несигурно, ако условията в океаните останат стресиращи или ако стресовото отхвърляне на водораслите продължава да се случва ежегодно.

Замърсяването, включително изтичането на необработените отпадъчни води, може да повреди и рифовете, според National Ocean Service. През последните години учените посочиха и туристите, използващи слънцезащитни кремове като неизвестен преди това източник на замърсяване на водата.

„Освен това, споделя Трейлър-Ноулс, слънцезащитният крем може бързо да се концентрира в защитените заливи и лагуни, където хората обичат да гмуркат и да плуват. Другите животни, като рибите, могат да отплуват далеч от район, който е засегнат от химикалите, докато коралите не могат да го направят – те просто трябва да седят там и да ги приемат.“

Автор – Нина Жишева