Смахваме ли се по пълнолуние?

Смахваме ли се по пълнолуние?

26/12/2018 Off By nina

За ефектите на Луната се споменава още в легендите и митовете на древни цивилизации.

Пълната луна се свързва със странности или лудост, включително самоубийства, сомнамбулизъм и насилие. Лунната теория, известна още като лунния ефект, е идеята, че има някаква връзка между лунните цикли и човешкото поведение. Много хора отхвърлят митовете за влиянието на Луната, но реалните ефекти се откриват чрез науката.

Луната и лунатиците лингвистично произлизат от Luna, латинската дума за луна. Смята се, че хората са по-склонни да проявяват непостоянно поведение по време на пълнолуние.

Публикация на Националната справочна служба за наказателно правосъдие, озаглавена „Лунен ефект – биологични приливи и човешки емоции“, показва обширни анализи на данни за човешкото поведение. Лунната астрономия точно показа, че репресията на гравитационното влияние на Луната води до социално напрежение, дисхармония и странни резултати. Друго проучване разглежда данни за 5-годишен период от полицейските записи във Флорида, които показват увеличение в случаите на убийствата и тежкото насилие около пълнолуния.

Луната може да повлияе на съня ни

Едно проучване от преди около три години окончателно показа, че фазите на Луната влияят върху човешкия сън. В повечето от проучванията на съня участниците в изследването не знаят за фазата на луната и въпреки това са докладвали смущения в съня по време на пълнолуние.

Суперпълнолунията причиняват бейби бум

Изследователите са проследили 1000 раждания в болница в Киото, Япония, където майките са били подбрани произволно и са родили по нормален начин. Тяхното проучване показва, че повече бебета са родени, когато Луната е най-близо до Земята, когато гравитационното привличане е най-силно.

Животните също следват лунните времеви цикли

Особено в морето много организми използват фазите на луната като часовник, наречен циркуларен часовник. Животните показват това чрез модели на сън, синхронизирано възпроизвеждане и др. Растенията и животните притежават тези часовници, за да могат да предвиждат и да бъдат подготвени за редовни промени в средата.

“Много морски животни като някои раци, морски въшки, червеи и мушици са доказали, че показват модели на поведение, свързани с луната и с приливите, дори когато са държани в лабораторни аквариуми далеч от влиянието на приливите, отливите и луната” споделя почетният професор и автор на книгата „Смахнат: Как лунните цикли влияят на живота“ Ърнест Нейлър. Това означава, че организмите могат да предсказват лунните фази.

„Някои животни на сушата, далеч от влиянието на океанските приливи, също показват поведение, свързано с луната, потвърждавайки, че връзката може да бъде пряка и не винаги е непряка чрез ефектите на приливите, генерирани от луната”, каза Нейлър.

Ако един малък организъм търси помощник в огромния океан, важно е всички да търсят едновременно, каза той. Светлината на Луната също играе голяма роля; много малки животни са по-активни по време на новолунието, защото са по-малко видими и съществува по-малък риск да бъдат изядени.

“От научна гледна точка лунният ефект върху животните е очевиден и абсолютно безспорен”, споделят учените.

Защо тогава има толкова много скептици?

Науката бавно разкрива лунните митове, които съдържат някаква истина.

„Без съмнение скептицизмът идва от осъзнаването на историческите митове и легенди относно предполагаемите връзки между човешкото състояние и лунните цикли“, казва Нейлър.

Вероятно Луната е влияела на хората и животните още преди модерното осветление. Светлината на пълнолуние е държала хората будни по-дълго време през нощта. Това, разбира се, води до лишаване от сън, което би могло да предизвика други проблеми, според една хипотеза. Луната има ефект, но колко голям е той?

„Много е трудно да го пренебрегнем напълно, защото приливите и отливите на тази Земя, океаните, всичко следва гравитационното привличане на луната и това е реалността. Така че не може напълно да отречем влиянието й!“ – твърдят учените.

Автор – Нина Жишева