Смъртният враг на бактериите

Смъртният враг на бактериите

05/11/2018 Off By martha

Кой не харесва мед?

Малко хора биха устояли на течната сладка наслада. От добавка към чая или кафето до множество сладкиши, медът е захарта, която дори и хората на диета могат да си позволят. Той обаче има много повече сила от колкото си мислите.

Медът е наемният убиец на природата срещу бактерии. Всичко е благодарение на работохолните пчели – от имунните протеини до захарта. От древни времена медът се използва не само като наслада, но и с медицинска употреба. Предпазвали са отворените рани от инфекция и до ден днешен използваме пречистена стандартизирана версия на мед, за да се борим с инфекции в болниците.

Медът има 3 основни начина, по които унищожава бактериите. Първият е свързан с огромното количество захар. Медът съдържа около 17% вода, а почти всичко останало е захар – глюкоза и фруктоза. Те помагат на медът да се кристализира с времето. Истинският мед никога не се разваля. Толкова много захар натурално привлича вода. В природата където има голяма нужда от вода, там отива и водата. Това означава, че медът директно изпива живота на бактериите, мухъла или гъбичките, които се опитват да се настанят в раните. В същото време няма достатъчно вода, за да живеят в него микроорганизмите. Те умират и медът няма как да се развали.

Второто оръжие, което притежава е глюкоза оксидаза. Това бива предоставено от пчелите, които го правят. Бактериите мразят това вещество, защото то прави глюкозна киселина и водороден пероксид, които убиват всякакъв шанс за живот на каквито и да е клетки.

Учудващо, пчелите слагат и антибиотици в медът. Медът съдържа вещество, което реално е предпазителя на пчелите от болести и разпространението на вируси в кошера. То се произвежда в жлезите, с които правят меда и няма как някаква част от него да не попадне в крайния продукт.

Така, че следващият път като си търсите нещо сладичко за хапване, вземете една голяма лъжица и се почерпете с мед. Полезно е, вкусно е, ще ви пази от бактерии… какво повече може да искате?

 

Автор: Мартина С. Попова