Смъртоносна свръхиздръжлива гъбичка плаши учените

Смъртоносна свръхиздръжлива гъбичка плаши учените

15/04/2019 Off By nina

Смъртоносна гъбична инфекция, устойчива на цели класоме антимикробни лекарства, се разпространява в световен мащаб и учените не са сигурни откъде идва.

Гъбите, наречени Candida auris, е дрожди, които нормално живеят безвредно върху кожата и лигавиците, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Според “Ню Йорк таймс”, лекарственоа резистентната форма на гъбички се е появила по целия свят, включително в Англия, Испания, Индия, Венецуела и САЩ.

“Това е същество от черната лагуна”, каза Том Чилер, ръководител на гъбичния клон на CDC. – То изпълзя от там и сега е навсякъде.”

Нарастваща заплаха

CDC за първи път подаде сигнал за лекарствено-резистентни C. auris през 2016 г. и днес го описва като “сериозна заплаха”. Гъбичкта, според това предупреждение, е открита за първи път през 2009 г. от изтичането на ухото на пациент в Япония, въпреки че ретроспективното изследване на стари медицински образци открива една инфекция, датираща от 1996 г. в Южна Корея.

Повечето щамове на C. auris са резистентни към поне един противогъбичен лекарствен клас, според CDC, и повече от една трета от щамовете са резистентни към две. Подгрупа щамове са резистентни към всичките три противогъбични лекарствени класове.

Това, което прави инфекцията още по-тревожна, е, че гъбичката остава на повърхността и е документирана, разпространявана от човек на човек в болниците и клиниките. Половината от жителите, тествани в някои старчески домове в района на Чикаго, са били положителни за C. auris, съобщава Times. Досега CDC е получил 587 доклада за случаи в САЩ.

Инфекциите на C. auris са най-смъртоносни за онези, които вече имат компрометирана имунна система, включително възрастни и много млади хора. Инфекцията обикновено се разпространява в рамките на здравните заведения, като често засяга тези, които вече са в несигурно здраве. Първоначалните симптоми са треска, болки и умора, а болестта може да бъде фатална, особено ако дрождите се разпространят в кръвта, мозъка или сърцето.

Произход на заплахата

Щамовете на C. auris, резистентни на лекарства, са генетично различни на различни континенти, което предполага, че лекарствената резистентност се развива отделно, но едновременно в световен мащаб. Не е ясно какво причинява това нарастване на тези гъбични щамове, но една теория е, че широко разпространената употреба на фунгициди върху културите подтиква C. auris да развие съпротива.

Фунгицидите, наречени азоли, са замесени в появата на друга устойчива на лекарства гъба, Aspergillus fumigatus, според проучване от 2012 г. в списание PLOS Pathogens. Някои изследователи смятат, че същите тези противогъбични средства са отворили ниша за най-силните, най-устойчиви на фунгициди щамове на C. auris, за да оцелеят.

Прекомерната употреба на антибиотици при селскостопански животни доведе до подобна криза с резистентни на антибиотици бактерии. Сега CDC наблюдава генетиката на C. auris и търси начини как да спре разпространението му. Това може да бъде предизвикателство, според “Таймс”. В болницата на Роял Бромптън близо до Лондон служители използвали специални пръскачки, за да измият цяла стая със смъртоносен за микробите водороден прекис, съобщава вестникът. Всичко измряло, освен C. auris.

Превод от английски – Нина Жишева