Снежанка е съществувала реално?

Снежанка е съществувала реално?

12/04/2019 Off By nina

Много от нас са пораснали, гледайки филми на Дисни и историите за приказни принцеси и зли царици са безспорно част от съвременния дух.

Някои от филмите са оригинални за Дисни, но в основата си повечето са вдъхновени от древния фолклор. Историите може да са били украсени, почистени или дадени с повече магия от Дисни, но те са не по-малко очарователни и понякога дори по-невероятни от оригиналите.

„Снежанка и седемте джуджета“ е една от няколкото класически приказки, предавани от поколение на поколение в продължение на стотици години. Първоначално преписана от братята Грим в началото на 18-ти век, вероятно е историята да е съществувала още от Средновековието.

Това е типичната приказка – има красива принцеса, вълшебно огледало, зла кралица, проклятие и красив принц. Повечето хора знаят, че Дисни я е направил значително по-приятелска към семейството, отколкото братя Грим, но това, което не знаят е, че историята може да е имала своите корени в реални събития.

През 1994 г. немски историк на име Екхард Сандър публикува спорен документ, в който се твърди, че е открил доказателства, че историята е вдъхновена от нещо, което се е случило през 16-ти век. Реалната „принцеса“ е немска графиня Маргарет фон Валдек, която умира тайнствено на 21-годишна възраст, след като е била отровена. Тя била прогонена от мащехата си на 16-годишна възраст, влюбва се в принц, за когото не е било позволено да се омъжи, което може да е било причина за нейната смърт. Джуджетата в историята може да са били вдъхновени от хората със забавен растеж, които са работили в мините, притежавани от баща й.

Алтернативен произход е Мария София фон Ертал, която била дъщеря на германски принц през 17 век. Животът на Мария има всички основания да вдъхнови приказка като Снежанка – тя имала мащеха, за която се знаело, че не харесва доведените си деца, в дома й имало „говорещо огледало“, което все още се помещава в музея на Шпесарт. Имало е и множество джуджета и хора със забавен растеж, наети да работят в местните мини. Освен това стъкленият ковчег в приказката може би е бил свързан със стъклените заводи в региона, а отровата би могла да напомни за изобилието от беладона в региона.

Докато никой не знае със сигурност произхода на приказката, остава възможността Снежанка да е един филм на Дисни, базиран на реални исторически събития.

Превод от английски – Нина Жишева