Социалните мрежи вредят ли на здравето?

Социалните мрежи вредят ли на здравето?

24/02/2019 Off By martha

За младежта технологията е нещо напълно нормално. Те са израснали със социалните медийни платформи като Facebook, Twitter и Snapchat. Но за тези, които не са свикнали с технологиите, има много колебания по отношение на ход към пълен технологичен свят. Много университети в момента изследват технологиите и влиянието на социалните медии върху физическото и психическото здраве на учениците, за да научат повече за света, в който навлизаме.

Две проучвания, фокусирани върху социалните медии и депресията, били проведени в Университета на Мисури и Университета на Питсбърг, САЩ. През 2015 г. професорите проучили 736 ученици, всички от които били потребители на Facebook. Попитали всеки участник как използват Facebook и им задали въпроси свързани с тяхната психическа стабилност и щастие. Това, което влияе на психичното здраве е как се използва социалната. За тези, които използват Facebook като начин на скъсат с гаджето или сравняват постиженията си с тези на стар приятел, платформата води до симптоми на депресия. Но когато се използва като начин да се свържем със стари приятели и връстници от друга държава, Facebook не предизвиква известните негативни усещания.

През април 2016 г. Университетът на Питсбърг проведе изследвания на депресията и социалните медии. Изследователският екип взел 1787 граждани на САЩ на възраст между 19 и 32 години. Попитали всеки как използват социалните медии, кои платформи използват, колко часа на ден са в социалните медии и колко часа седмично всеки участник прекарва в различни сайтове. По-голямата част използвали социални медии грубо 61 минути на ден и посещава различни социалните медии 30 пъти седмично. Една четвърт от тези участници са показали високи симптоми на депресия и според проучването. Тези, които използват социалните медии по-често, са 2,7 пъти по-склонни да бъдат депресирани. Това проучване също така показва, че тези, които посещават сайтове за социални медии ежедневно имат 1.7 пъти по-голям шанс да бъдат депресирани, отколкото тези, които си взаимодействат в социалните медии само няколко пъти седмично.

Стотици университети провеждат научни изследвания на различни теми, но изглежда, че технологиите са твърде важна част от живота на младите. Както показват проучванията, има много неща, които все още не разбираме по отношението на ефектите от напредъка на технологиите и популярността на социалните мрежи.

Автор: Мартина С. Попова