Спасителен план за неканени гости

Спасителен план за неканени гости

04/11/2018 Off By djani

Има най-различни типове жени и домакини. Някои обожават да посрещат гости, да готвят за тях. Други работят от сутрин до вечер и нямат излишна енергия, която да вложат в ювелирни кулинарни изкушения. Разбира се същото важи и за другата страна. Има хора, които биха ви подготвили и такива, които обичат да идват без покана. Тази статия е именно за случаите, в които трябва бързо да измислим спасителен план. Ето няколко идеи в тази посока.

Украсата на масата си е цяло изкуство. Дори да нямате време за подробна украса, би било лесно предварително да сте запасени с красиви покривки, които да постелете на масата. Дори има вариант, в който втора, допълнително сгъната , цветната покривка може да послужи за декорация и разбира се да отклони малко вниманието в правилна посока.

Изключително добра работа върши, винаги да имате под ръка свещници, красиви панделки, с които да завържете салфетката. Чудесна идея е и канапеното въженце. Ето примери.

 

Констрастни подложки и  цветни прибори създават изключителна атмосфера в съчетание с покривката.

 

 

Нестандартни вази от декорирани буркани. Дори ако вие нямате уменията, то има много хора, които изработват красиви неща по ваш вкус. Живите цветя освен ароматна наслада ще напълнят и очите на гостите с красота от природата.

 

 

Малки съдове с асиметрична форма за сервиране на салати , предястия, ядки и десерти. Създават симпатично настроение и разнообразяват общата атсмофера на масата.

 

А сега да преминем по същество към разни продукти, които веднага ще се впишат в спасителният план за гостите. Например всеки от нас има под ръка някакви зеленчуци. Така наречената ” запеканка” може да се постигне много бързо като сложим месо, зеленчуци в тавичка във фурната и отгоре ги покрием с кашкавал. Може да добавите, заквасена сметана, кисело мляко или топено сирене, зависи с какво разполагате и разбира се отговаря на вашият вкус. Малко зеленина и воаля. Ще бъде готово, докато си вземете душ. Бързо , вкусно и универсално решение.

 

Сварете малко яйца и развихрете фантазията си за да получите оригинално предястие.

 

Ако гостите имат и деца, ще сте право в десятката на сърцето им.

 

Доматите са неотменна част от менюто на всички. Вероятно и във вашият хладилник дремят няколко доматчета в трепетно очакване да бъдат използвани. Ето ви оригинален начин как да бъдат поднесени, така, че да зарадват не само стомаха, а и зрителните сетива на вашите гости. Избирайте малко по-твърди домати и ги режете отделно за да не плуват в сос.

 

Винаги дръжте във фризера си готово тесто. Например бутер тестото е бърз спасителен вариант за поднасяне на вкусни предястия, като пълнежа може да е най-разнообразен според вашите вкусови предпочитания.

 

Оригинален начин да изненадате по-капризните си гости е да сервирате различни видове засукани сирена и кашкавал на дъска.

 

 

 

Гледайте сега оригинално, евтино и нестандартно. Шишове във формата на сърчица от кренвирши или друг колбас. Времето за приготвяне е нищожно, а визията радва.

 

Малки порции задушени зеленчуци или месо сервирани като в изискан гурме ресторант. Айц.

 

И накрая спасителен трик от кухнята на майка ми. Приготвя го предварително и го съхранява във фризера. По този начин винаги е запасена с оригинален,домашен десерт. Сервира го с топка сладолед или в комбинация с плодове заради сухата консистенция. Сред някои хора е известен под названието “Унгарски салам” , в турската кухня е “Мозаечен кекс”. Рецептата е лесна и не отнема време и ако някой много се интересува, ще я измоля да ми я изпрати за да ви я споделя.

 

Аз па обожавам да изненадвам хората с нещо, което наричам “торта в чашка”. Купувам готови кремчета, които се разбиват за 3 минути. Избирам два различни и контрастни като цвят и вкус кремове. Отделно натрошавам не много твърди какаови бисквити. Подготвям и нарязани плодове, най-често банан, както и някакви ядки оваляни в шоколад за декорация. Редувам, ред бисквити, после крем, плодове и така до върха на чашката. Може да поръсите с настърган шоколад, някакви стърготини, късчета плодове, канела или каквото решите, изборът е ваш. Изглежда уникално, вкусно е, не отнема време за печене, единственият недостатък е, че трябва да престои малко в хладилник за да стегне. Приблизително изглежда така. Бон апетииии!!!

 

 

 

източник снимки: Google, Pinterest

автор: Тезджан Ферад – Джани