Специалните дървета на Тайланд

Специалните дървета на Тайланд

11/02/2019 Off By djani

Вероятно всеки човек знае за огромната полза от дърветата, но тези, за които ще ви разкажа сега, са специални, защото се „трудят” наравно с хората.

В Пукет и цял Южен Тайланд, може да се видят каучукови дървета с окачени по тях, малки водосборни чаши, в които се събира латексът изтичащ от тези дървета. Самият процес е дълъг, труден и изисква много труд и търпение. Фермерите трябва да изчакат седем години, преди да получат каучук от дърветата си.

Младите каучукови дървета се засаждат достатъчно отдалечени едно от друго  и позволяват на светлината да проникне между тях, за да растат други култури – например сладките и вкусни ананаси в Пукет.

Ананасите дават плодове след около 18 месеца, като осигуряват на земеделските стопани приходи от земята няколко години, преди  да започнат да печелят от дърветата. Земеделските производители твърдят, че ананасите и каучуковите дървета имат симбиотична връзка, като едните изчерпват почвата от определени хранителни вещества, а другите я допълват.

Около 95 на сто от 12,5 милиона каучукови насаждения са малки стопанства, управлявани от около един милион семейства. Изглежда като голям брой хора, трябва да се има предвид, че на всяко дърво се прави разрез и латексът се събира чашка по чашка, и всичко това се прави на ръка.

Процесът на събирането на латекса е специфичен и труден. Събирането му от чашките трябва да се извърши рано сутрин, тъй като слънчевата светлина и топлите дневни температури карат латексът да коагулира, преди да достигне контейнера за събиране. Работниците правят плитко диагонално изрязване по средата на ствола на дървото точно под последния разрез.

Начинът, по който го срязват, има специална техника… ако отрежат твърде дълбоко, ще наранят дървото, което ще повлияе на неговия живот.

Латексът, отстранен от дървото, е с нисък вискозитет и бързо капе надолу по малък метален улей в чашата за събиране. След това работниците посещават всяко дърво, за да съберат течния латекс.

След като се събере латексът, три литра се смесват с два литра вода и малко количество мравчена киселина, за да се предизвика коагулация. Блокове от ярък бял латекс с външен вид и консистенция на прясно сирене моцарела, преминават през поредица от преси, за да изравнят блоковете и да премахнат влагата.

След това се окачват на линии, за да изсъхнат три дни и впоследствие се преместват на закрито, за да съхнат бавно още един месец.

След като посредниците са продали каучуковите листове на преработвателните предприятия, те се оценяват по качество.

След това се окачват на стелажи в помещения за опушване, където остават в продължение на три дни, за да премахнат още влага от каучука.

Производството на естествен латекс над синтетичните версии има своите предимства. Трудоемкият процес поддържа милиони хора на работа – особено тези от среди с ограничени възможности за заетост.

Въпреки че синтетичният каучук представляват заплаха за производството на естествен каучук, сегашното ниво на зависимост от този ресурс гарантира, че латексът ще продължи да тече.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани