Спомените на пеперудата

Спомените на пеперудата

20/02/2019 Off By nina

Дали пеперудата си спомня живота си като гъсеница? Най-вероятно не! Въпреки това, тя може да си спомни някои преживявания, които е научила през това време. Този факт сам по себе си е особено удивителен, защото докато е в какавидата, гъсеницата всъщност се превръща в течност, когато се превръща в пеперуда.

Превръщането от какавида във възрастно насекомо е най-драматичната промяна в жизнения цикъл на пеперудата и учените наричат ​​тази промяна метаморфоза. По време на метаморфозата, телесните тъкани на гъсеницата напълно се трансформират, за да произведат красивата възрастна пеперуда.

Учените отдавна знаят, че гъсениците могат да научат и запомнят неща, а възрастните насекоми могат да правят същото, когато са пеперуди. Въпреки това, поради метаморфоза, не сме сигурни дали една възрастна пеперуда може да си спомни неща, които е научила като гъсеница.

Тази способност на възрастното насекомо да си спомня неща от периода си като гъсеница е била тествана в проучване на екип от Джорджтаунския университет в САЩ.

Изследователите обучили гъсениците да не харесват миризмата на етилацетат, химикал, който често се среща в препарат за отстраняване на лак за нокти. Те пускали на гъсениците леки електрошокове всеки път, когато им пускали и химикала. Скоро тези гъсеници се научили да избягват тази миризма, защото им напомняла за електрическия удар. Когато гъсениците се превърнали във възрастни молци, отново тествали молците, за да видят дали все още помнят да стоят настрана от миризмата на етилацетат.

И познай какво? Повечето от тях го направили! Учените са доказали, че спомените за избягване на лошата миризма, преживени като гъсеница, били пренесени в етапа на молеца.

Проучването показа, че паметта, а следователно и нервната система, остава по време на комплексната трансформация от гъсеницата към възрастния молец. Така че, докато пеперудата не помни, че е била гъсеница, тя си спомни преживяванията, които е научила през този период.

Основната цел на живота на гъсеницата е да яде храна и да порасне. Възрастната пеперуда, обаче, се занимава най-вече с намирането на партньор, летят до нова област и търсят подходящи растения, на които да положат яйцата си.

Повечето гъсеници ядат листа от растения, но някои ядат други храни като цветя или плодове. Някои ядат много странни храни, като мравки или насекоми.

Д-р Даниел Рубиноф, учен, който изучава пеперудите и молците, наскоро съобщи за много необичайна диета от Хавай. Гъсеницата на определен вид молец яде само меката тъкан на охлюва!

За разлика от гладната гъсеница, която расте бързо и се увеличава по размер, възрастната пеперуда никога не расте. Той винаги остава със същия размер.

Въпреки това, за да оцелее пеперудата и да живее достатъчно дълго, за да се чифтосва и снася яйца, тя трябва да пие. Любимата напитка за пеперуди е нектар от цветя, който е богат на захари, за да й даде енергия. Но някои пеперуди пият и влагата в пясъка, особено по бреговете на потоци или реки.

Няколко вида в тропиците дори пият влагата от гниещи плодове или животинските изпражнения, за да извличат важни хранителни вещества.

Превод от английски – Нина Жишева