Статуята на Свободата

Статуята на Свободата

08/11/2018 Off By martha

Годината е 1885, дата – 17-ти Юни. Символа на свободата започва дългият си път по океана. Вече десетилетия Статуята на Свободата е знак на надежда и мечти. Тя посреща безбройни туристи и ги приветства на американска земя.

“Лейди Либърти” както американците харесват да я наричат е била подарък от Франция. Тя била знак за интернационалната дружба на държавите. Първоначално била изваяна през 1876г. на малка скала като скулптура, за да може да се определят правилните пропорции. По това време е имало изключително много имигранти, които пристигали в Америка всяка година и често първата им спирка била Ню Йорк. Фредерик Огюст Бартолди е геният зад нейния дизайн. Статуята била пренаправена няколко пъти, всеки с по-големи размери опитвайки се да установят архитектурата зад създаването на такава голяма статуя.

Оригиналната скулптура

Интересен факт е, че като погледнете статуята вероятно си мислите, че е невъзможно тежка. Всъщност медната й “кожа”, от която е изваяна е с дебелина на две пенита. Медта е и причината тя да изглежда зелена сега. Започнала е с различен цвят и с времето се окислила.

Вътрешната и структура е направена от един доста познат човек на име Густав Айфел. Тъй като е имал опит с постройката на издръжливи огромни структури, са го взели да работи и по този проект.

Статуята на Свободата не била пренесена цяла. Била завършена в Франция, но на части. Така превозването и с кораб било възможно. Общо частите били 350, което сравнително забавило пътешествието. Статуята била подарък за стотният рожден ден на Америка, но закъсняла с 10 години. След като достигнали Ню Йорк на място я сглобили. Тя била готова на през 1886г.

Създателя внимателно подбрал елементите, като обърнал голямо внимание на символизма. Факела символизира свобода и светлина. Короната, чиито седем върха като слънчеви лъчи символизират седемте морета и континента. Обувките, които носи са сандали, а те символизират свободата на народа. Около краката и стоят счупени окови, което допълнително подчертава значението.

За жалост, след първата световна война когато факела бил повреден, не позволяват хора да се качват до там. След трагичните събития на 11 септември 2001г. статуята била затворена за посетители за 3 години. Днес тя е отново посетима и стои горда, пазейки в себе си американските мечти.

 

Автор: Мартина С. Попова