Стената на куклите в Милано

30/06/2019 Off By nina

Тази трогателна арт инсталация повишава информираността за насилието срещу жените.

Мрачна, обезкуражаваща и гневяща, Стената на куклите е артистична инсталация, която оставя впечатление у всички, които минават покрай нея по една от централните пътни артерии на Милано. Разположена в популярния район Ticinese и в близост до базиликата Сан Лоренцо, стената е силен и впечатляващ израз, който едновременно отбелязва и осъжда убийствата и насилието срещу жени.

Трудно е да я пропуснете и да я пренебрегнете – сива, покрита с мрежа, украсена с различни видове висящ кукли. Изсушени цветя, снимки, плакати и стихотворения също са изложени, като някои от тях описват статистически данни за престъпленията срещу жените, някои от тях са мощни изявления, написани от жертвите, за да се изправят творчески срещу своите насилници.

Ефективността на инсталацията може би е засилена в резултат на дълголетието й, тъй като някои от изложените кукли висят там от няколко години. Образите на мръсни, висящи играчки, символи на детска невинност, заедно с имената на убитите жени, със сигурност са въздействащи и успяват да привлекат вниманието към въпроси, които за съжаление са все още актуални. Членовете на обществеността са свободни да прикрепят неща към стената, а нови кукли и произведения на изкуството се добавят през цялото време.

Инсталацията е идеята на певицата и автор на песни Jo Squillo и е открита по време на мъжката седмица на модата в Милано през 2014 г. Всяка година през седмицата Squillo и група доброволци събират представители на обществеността около стената, за да повишат осведомеността и да припомнят за жертвите на насилие, независимо дали физическо или психологическо. През останалата част от годината куклите остават тъжна, мълчалива декларация на протест и възпоменание.

Превод – Нина Жишева