Стенописи в румънски манастири

Стенописи в румънски манастири

19/05/2019 Off By martha

МАЙСТЕРПИЙСКИ ПОЧАКА в отдалеченото село Воронет, в северния румънски регион на Молдова. Библейска стенопис изобразява ангели и дяволи от противоположните страни на скалата, като внимателно се изследва живота на човека, добрите дела се претеглят срещу греховете.

Около тях трупове се издигат от гробове, присъединявайки се към редица други, които чакат Страшния съд. Това е графична, увлекателна сцена и не е чудно, че 500-годишната картина е спечелила манастира Воронет титлата „Сикстинската капела на Изтока“.

Това е един от осемте манастира с подобна рисунка, които заедно съставят църквите на Молдова, обект на ЮНЕСКО за световно наследство. Няколко се открояват, разказвайки своята приказка в жив цвят. Манастирът на Воронет използва синьо-сив нюанс, толкова характерен, че е дал името си на цвят: Воронет син. Манастирът Хумор има съвсем различно усещане, с теракотово червено. А цветовете, украсяващи църквата в Суцевита, остават най-ярките, с пигменти, експертно получени от натрошени минерали, полускъпоценни камъни и редки глини.

Сградите са поръчани през 15 век от Стефан Велики, който защитава региона от нашественици и дори сключва съюз с Влад Импалър, историческа фигура, известна още като Дракула.

Тъй като малко селяни можеха да четат, Източноправославната църква покрива сградите отвътре и отвън с графични картини, за да преподава религиозни теми, създавайки библейска книжка с картини на византийското изкуство.

Скитайки из църковните площадки, можете да срещнете монахини и монаси, които обявяват молитвени времена, като бият чук по дървена дъска, традиция, датираща от времето, когато окупаторите забраняват звъненето на камбаните.