Странни забрани в Исландия

Странни забрани в Исландия

06/02/2019 Off By martha

Малкият северноатлантически остров Исландия е доста уникален сам по себе си. Докато част от неговата уникалност идва от красивите пейзажи, тя идва и от необичайните забрани на страната, които са следствие от дългата й история.

През 1924 г. Рейкявик забранява на местните жители да имат кучета като домашни любимци в опит да контролират разпространението на болест. Забраната е въведена, за да се сведе до минимум рискът местните жители да бъдат засегнати от избухването на ехинококоза – вид тения, разпространяваща се на острова. В днешно време притежаването на куче в Рейкявик е разрешено, но собствениците трябва да спазват строги здравни правила.

Змии, гущери и костенурки са незаконни за притежание като домашни любимци в Исландия, въпреки че има няколко случая, в които те са били контрабандирани през митниците. Случаят на контрабанда на костенурка през 90-те години е причината за забраната, тъй като собственикът е получил салмонела. Забраната оттогава е въведена, за да се предотврати развитието на болестта. Причината за такава строгост е запазването на видове като исландския кон от чужда инфекция, към която местната порода е податлива. Конете, които излязат извън Исландия, никога не могат да се върнат.

Необичайната забрана за алкохол е влязла в сила през 1915 г. и донякъде била премахната през 1935 г., когато били легализирани напитки (с изключение на бира) с повече от 2,25% алкохолно съдържание. Забраната на бирата е продължила до 1989 г. Преди легализацията пиенето на бира се смятало за датска дейност и следователно много не-патриотично. Днес Денят на бирата се чества на 1 март, за да се отбележи денят, в който пиенето на бира станало законно в Исландия.

Ако посетите Исландия през 1966 г., щяхте да забележите, че не е било показвано нищо в единствената държавна телевизионна станция в страната в четвъртък. Идеята била да се запази четвъртък като ден за общуване. Забраната се разширила до месец юли, когато било решено, че през целия месец няма да се показва нищо по телевизията. Тъй като юли се смята за ваканционен месец, също се очаква местните жители да прекарат дните си на открито. За щастие забраната за четвъртък приключила през 1983 г., а юлската забрана продължила до 1987 г.

Автор: Мартина С. Попова