Страшни ли са последните мигове на човека?

Страшни ли са последните мигове на човека?

11/05/2019 Off By nina

Бенджамин Франклин е известен с думите, че единствената сигурност в живота са смъртта и данъците. Днес повечето хора с основание могат да добавят “и аз не разбирам нито едното от тях”.

Това е всичко, за да се каже, че едно ново проучване на близо 1000 души в Обединеното кралство установи, че мнозинството от хората и представа си нямат за реалностите на смъртта и умирането. В проучването 6 от 10 респонденти признават, че са знаели малко или нищо за това, което се случва в последните часове преди смъртта. Нещо повече, половината от тези, които са признали невежеството си, са казали също, че са присъствали на последните мигове на свои близки.

Това може да изглежда като мрачна анкета за провеждане, но според Академията на медицинските науки – програма на повече от 1000 учени от САЩ, които са спонсорирали проучването – това е нещо като въпрос. Според изявление от академията смъртта и умирането са станали такива теми табу в западните култури, че много хора се противопоставят на това да говорят за тях. (Всъщност от 966 възрастни от Великобритания, анкетирани в новото проучване, 354 отказали да отговорят на някои въпроси.)

Тази сдържаност е довела до широко разпространено културно невежество за смъртта, установи проучването. Например, само 42% от респондентите заявяват, че се обръщат към приятели или семейство за информация за смъртта и грижите в края на живота, докато само 22% заявяват, че вероятно ще поискат информация от медицински специалисти. Приблизително същият процент (20%) от хората са заявили, че получават информация за смъртта от документални филми, а 16% са получили информация от измислени телевизионни предавания и филми.

“Телевизията и филмите рядко показват” нормални “смъртни случаи,” заяви в изявлението Дейм Лесли Фалоуфийлд, член на Академията на медицинските науки и професор в Университета в Съсекс. „За много хора смъртта е леко, мирно и безболезнено събитие. Въпреки че скръбта за загубата на близки може да бъде труден процес, някои хора говорят за смъртта на любимия си човек като за положителен опит. Всъщност добре е смъртта да бъде демистифицирана и ние да говорим повече за нея“.

Липсата на информация от първа ръка може да изостри страховете на хората относно смъртта, сочи проучването. На въпроса за притесненията си за умиращ приятел или любим човек, 62% от респондентите казват, че се страхуват, че лицето ще изпитва болка, а 52% са притеснени, че човекът ще се страхува. Според Фалоуфийлд това не винаги е така.

Превод – Нина Жишева