Сурови кюфтета, брааат!

Сурови кюфтета, брааат!

03/04/2019 Off By djani

Ciğ köfte е блюдо в арменската, кюрдската и турската кухня. В превод означава ,,сурово кюфте“. Традиционно се прави с говеждо или агнешко месо, но в турските ресторанти и заведения за бързо хранене може да се сервира и във вегетариански вид. Сервира се като предястие или мезе.

Когато се използва говеждо месо, задължително се отстраняват сухожилията и мазнините още преди да се смели.

Тъй като агнето се счита за ,,чисто месо“, то често се използва за приготвянето на Ciğ köfte. Готовите кюфтета не може да се съхраняват за следващия ден или за специален повод. Агнето трябва да е заклано, почистено и смляно в същия ден, в който ще се приготвят кюфтетата. Специфичното тук, както се разбира от наименованието е, че месото не се подлага на термична обработка, а се прибавя сурово към фино смлян булгур заедно с изобилие от подправки.

Ciğ köfte обикновено се приготвя от мъже, тъй като изисква известна физическа сила в процеса на месене, така че ако сте любопитни да пробвате, трябва да имате силни ръце и пръсти, за да получите най-добрия резултат.

Подготовката на тази традиционна храна е ритуал. Има човек, който меси. Той може да поиска чаша вода за пиене или хартиена кърпа, за да изсуши челото си, защото той се поти в резултат на усилията. Има и гости, които го наблюдават. Те слушат предимно турска народна музика или дори сами пеят. Традиционен начин за ядене на кюфтето е навиването му в листа от маруля, изстискване на лимон и придружаване с айран или ракия.

Някои хора отказват да ядат тази храна, защото суровото месо в нея го намират за нездравословно.

Тези сурови кюфтета заемат широко място в културата, традицията и кухнята на изброените народи. Превърнати са едва ли не в символ на духа и се консумират с огромен апетит.

Ако ви падне път, непременно опитайте, а ако се случи и да присъствате на ритуала по приготвянето им, би било страхотно и любопитно зрелище.

Ай, дано…

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани